25.01.2012

Tovorni vlak v Ukrajino bo odslej vozil vsak teden

Enaindvajsetega januarja je iz Ljubljane odpeljal prvi redni tovorni vlak v Ukrajino. Odslej bo vozil vsak teden, in sicer ob sobotah, ob 1.24. Na postajo Zahony na madžarsko-ukrajinski meji bo pripeljal še isti dan ob 22.47. Po carinjenju in menjavi dokumentov se bodo pošiljke dostavljale na ukrajinski terminal Karpaty, na postaji Batjevo, ob ponedeljkih zjutraj.

Vlak je del celovite logistične storitve, ki združuje železniški, cestni in vodni transport ter pomeni zanesljivo, kakovostno in cenovno konkurenčno povezavo gospodarstev severne Italije in Slovenije z ukrajinskim in ruskim trgom. Na željo stranke se na terminalu Karpaty blago preklada na ukrajinske vagone oziroma tovornjake in dostavi neposredno končnim prejemnikom v Ukrajini ali Rusiji.

Po preizkusnih vožnjah leta 2011 sta se SŽ-Tovorni promet in Rail Cargo Hungaria letos odločila, da vpeljeta redni tedenski vlak. Stranke na slovenskem in italijanskem trgu so storitev dobro sprejele. V Sloveniji se vse pošiljke, ki prispejo iz tujine in z drugih slovenskih postaj, zbirajo na terminalu v Zalogu, kjer se združujejo v direktni vlak.

Slovenske železnice ponujajo celovit logistični produkt, ki vključuje prevzem blaga pri pošiljatelju, carinjenje, sledenje pošiljk ter dodatne terminalske storitve, ki jih kupci pričakujejo. Bistvene prednosti novega produkta so občutno skrajšanje voznih časov, prilagodljivost ter zagotavljanje celovite storitve na enem mestu.