04.01.2011

Tovorni promet iz Kopra stekel predčasno

Zaradi rušenja nadvoza stare ankaranske ceste nad tiri koprske tovorne postaje vlaki iz Luke Koper in vanjo niso vozili od nedelje, 2. januarja, od 8. ure, do ponedeljka, 3. januarja, do 19. ure. Predvidena je bila sicer zapora vse do torka do 8. ure zjutraj, tako da je bila proga odprta kar 13 ur pred predvidenim rokom. Z dobrim sodelovanjem Slovenskih železnic in Luke Koper je tako včeraj po 19. uri v Luko že pripeljalo 8 tovornih vlakov, iz nje pa je včeraj odpeljalo 9 vlakov.

Rušenje nadvoza pomeni pomemben korak v posodobitvi železniške proge med Divačo in Koprom. Investitor del je Direkcija RS za vodenje investicij v javno železniško infrastrukturo. Rušenje bo omogočilo priklop sodobnih elektronskih signalnovarnostnih naprav, ki bodo na postaji Koper tovorna nadomestile elektrorelejne naprave.

Priklop novih signalnovarnostnih naprav bo potekal od 10. januarja predvidoma do 15. februarja. Sledila bo postopna vzpostavitev prometa na 6 že zgrajenih novih tirih na postaji, ki se bodo pridružili 14 obstoječim in občutno povečali zmogljivosti koprske tovorne postaje.

Slovenske železnice si bodo tudi v prihodnje prizadevale, da bodo predvidena dela na koprski progi kar najmanj motila potek tovornega in potniškega prometa.