03.08.2011

Stavka v Luki Koper - informacija o stanju v tovornem prometu - 3. avgust 2011

Stavka, ki v Luki Koper poteka že šesti dan, v železniškem tovornem prometu povzroča vedno večje težave pri odpravi in dostavi pošiljk v koprsko pristanišče. Čeprav je bilo z uvedenimi izrednimi ukrepi mogoče razmere do sedaj obvladovati, pa ugotavljamo, da bo imelo nadaljevanje stavke izredno velike negativne posledice za železniške prevoznike in naše skupne uporabnike.

Na slovenski železniški mreži se je danes ob 8. uri zaradi omejenih možnosti prekladanja v Luki Koper zadrževalo kar 17 kontejnerskih vlakov, na razkladanje oziroma nakladanje pa čaka še 14 klasičnih tovornih vlakov. Nadaljevanje stavke bo pripeljalo do nevzdržnega in neobvladljivega položaja pri izvajanju železniških prevozov. Zadrževanje vlakov in pošiljk vsem železniškim prevoznikom povzroča velike dodatne stroške in poslovno škodo, saj uporabniki opozarjajo, da bodo v primeru nadaljevanja stavke in ovir pri prevozu začasno zaustavili prevoze preko Luke Koper ali jih preusmerili na druga pristanišča.

Posledice stavke v Luki Koper se kažejo v občutnem zmanjšanju obsega železniških prevozov Slovenskih železnic v obdobju zadnjih šestih dni. Tako v času trajanja stavke od 29. 7. do 2. 8. beležimo za 44 % oziroma 3.469 manj naloženih in razloženih vagonov kot v enakem lanskem obdobju, zaradi česar se je skupno opravljeno delo Slovenskih železnic (merjeno v netotonskih kilometrih) že znižalo za okrog 10 odstotkov. Samo Slovenske železnice so zaradi stavke v Luki Koper prepeljale za okrog 63.000 ton blaga manj, izpad transportnih prihodkov je presegel 506.000 EUR, dodatnih stroškov, kot je na primer prekomerno zadrževanje slovenskih in tujih vagonov, pa še ni bilo mogoče niti oceniti.

Poudariti želimo, da cenimo prizadevanja uprave in vseh delavcev v Luki Koper, ki na posameznih terminalih oziroma v času peturne prekinitve stavke opravljajo nujno potrebne manipulacije, s čimer je omogočeno izvajanje prevozov vsaj v najnujnejšem obsegu za potrebe naših skupnih kupcev. Dejstvo pa je, da je pri izvajanju kontejnerskega prometa prišlo praktično do popolnega zastoja. Zato opozarjamo, da bo zaradi precejšnjega števila vlakov in pošiljk, ki čakajo na vstop v Luko Koper, ter negotovosti o času trajanja stavke, prišlo do dodatnih izpadov prevozov, ki jih pozneje ne bo več mogoče nadomestiti.

Na Slovenskih železnicah pričakujemo čim prejšnji konec ali prekinitev stavke, omilitev njenih posledic za slovensko in tuje gospodarstvo ter preprečitev nadaljnjega povečevanja gospodarske škode.

Pošiljatelje pozivamo, da vse morebitne spremembe navodil o tem, kako naprej ravnati s pošiljkami, ki so bile odpravljene in ki so v Sloveniji, ter vse poznejše odredbe in navodila čim prej posredujejo Servisnemu centru Slovenskih železnic.

Glede na razpoložljive informacije ni mogoče napovedati nadaljnjega poteka in trajanja stavke, zato vas bomo o spremembah sproti obveščali.

Vse uporabnike prosimo za razumevanje.

Več informacij:

Servisni center SŽ
Tel:386 1 29 13 200
386 1 29 13 201
Faks: 386 1 29 12 812
E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.


Izdajatelj:

Slovenske železnice, d.o.o.
Tovorni promet
Kolodvorska ulica 11
1506 Ljubljana