01.08.2011

Stavka v Luki Koper - informacija o stanju in ukrepih v železniškem tovornem prometu 1. avgusta

Ljubljana, 1. avgusta 2011, 12:00 - V Luki Koper se tudi danes nadaljuje stavka, ki se je začela 29. julija. Kljub temu, da je so bile zagotovljene razmere za peturno nepretrgano delo na dan, je delovni proces v Luki Koper oviran. Zato nastajajo težave pri odpravi in dostavi vlakov v Luko Koper ter zamude v železniškem tovornem prometu. Slovenske železnice si v sodelovanju z Luko Koper prizadevajo zmanjšati negativne posledice stavke in zagotoviti čim boljše izpolnjevanje pogodbenih obveznosti.

Stavka v Luki Koper se je začela v petek, 29. julija, ob 6. uri. Kljub temu morajo delavci v skladu s kolektivno pogodbo vsak dan zagotoviti pretovor hitro pokvarljivega blaga in nevarnih tovorov. Zato so bile zagotovljene razmere za delo pet ur na dan, in sicer v drugi izmeni, od 14. do 19. ure. Vendar vseeno nastajajo ovire v delovnem procesu, težave pa so največje pri odpravi in dostavi vlakov na kontejnerski terminal Luke Koper.

Glede na operativne razmere na Slovenskih železnicah še ne predvidevamo uvedbe transportnih ali drugih omejitev pri odpravi in sprejemu tovora za Luko Koper. Kljub temu opozarjamo uporabnike, da bodo pri odpravi in dostavi vlakov v Luko Koper ter v železniškem tovornem prometu nastajale daljše zamude.

V klasičnem železniškem prometu je razmere še mogoče obvladovati, saj je bilo po naših informacijah v Luki Koper poleg prekladanja nevarnih tovorov in pokvarljivega blaga zagotovljeno prekladanje tudi nekaterega drugega blaga. Na Slovenskih železnicah si prizadevamo pošiljke v smeri proti Kopru odpraviti takoj, ko je to mogoče, vendar zaradi zmanjšanega prekladanja v Luki Koper trenutne zamude pri dostavi in sprejemu vagonskih pošiljk za Luko Koper že dosegajo 1-2 dni.

V kombiniranem železniškem prometu nastajajo večje ovire. Tako na omrežju SŽ na sprejem v Luko Koper trenutno čaka osemnajst kontejnerskih vlakov, saj je bilo na kontejnerskem terminalu Luke Koper v času od 29. do 31. julija mogoče naložiti in razložiti le dva do tri vlake na dan.

Pošiljatelje pozivamo, da ob spremembah navodil za nadaljnje ravnanje s pošiljkami, ki so bile odpravljene in se nahajajo v Sloveniji, naknadne odredbe in navodila čim prej posredujejo Servisnemu centru Slovenskih železnic.

Glede na razpoložljive informacije ni mogoče napovedati nadaljnjega poteka stavke, zato bomo, če se bo ta nadaljevala, naslednjo informacijo o stanju in ukrepih v železniškem tovornem prometu objavili jutri, 2. avgusta, ob 12. uri.
Vse uporabnike prosimo za razumevanje.

Več informacij:

Servisni center SŽ
Tel: 386 1 29 13 200
386 1 29 13 201
Faks: 386 1 29 12 812
E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.