04.08.2011

Slovenske železnice zaradi stavke v Luki Koper uvajajo transportne omejitve

V Luki Koper že sedmi dan poteka stavka, ki v železniškem tovornem prometu povzroča vedno večje težave. Kljub uvedenim izrednim ukrepom Slovenskih železnic se je stanje od včeraj še poslabšalo.

Število vlakov, ki so na slovenski železniški mreži zadržani zaradi omejenih možnosti prekladanja v Luki Koper, se je še povečalo. Tako je trenutno na slovenskem omrežju zaradi stavke zadržanih že 20 kontejnerskih vlakov in 17 klasičnih tovornih vlakov. Zlasti zaskrbljujoč je položaj pri izvajanju kontejnerskega prometa, pri katerem je prišlo skoraj do popolnega zastoja. Poleg popolne zasedenosti tovorne postaje Koper pa se je občutno povečala tudi zasedenost ranžirne postaje Zalog.

Zaradi povečevanja števila vlakov, ki jih zaradi stavke v Luki Koper ni mogoče naložiti oziroma razložiti, se je pretočnost slovenskega železniškega omrežja občutno poslabšala. Da bi preprečili popoln zastoj izvajanja tovornega prometa, so bile Slovenske železnice danes prisiljene uvesti transportne omejitve pri prevozih kontejnerskih vlakov in pošiljk papirja ter starega železa čez Luko Koper. To pomeni, da od 11. ure naprej do preklica Slovenske železnice v prevoz ne sprejemajo več kontejnerjev, papirja ter starega železa, ki so namenjeni v Luko. Če se položaj ne bo razrešil, bodo Slovenske železnice v prihodnje prisiljene transportno omejitev pri sprejemu blaga razširiti tudi na druge vrste tovora

Glede na razpoložljive informacije ni mogoče napovedati nadaljnjega poteka in trajanja stavke, zato vas bomo o spremembah sproti obveščali.

Vse uporabnike prosimo za razumevanje.

Več informacij:

Servisni center SŽ
Tel:386 1 29 13 200
386 1 29 13 201
Faks: 386 1 29 12 812
E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.


Izdajatelj:

Slovenske železnice, d.o.o.
Tovorni promet
Kolodvorska ulica 11
1506 Ljubljana