16.08.2012

Slovenske železnice uspešne pri izjemno zahtevnih prevozih

Slovenske železnice svojim poslovnim partnerjem ponujajo zanesljive in celovite prevozno-logistične storitve in nenehno pridobivajo nove tovore. S tesno vpetostjo v mednarodno železniško mrežo lahko svojim poslovnim partnerjem ponudijo tudi prevoze zelo težkih tovorov v mednarodnem prometu.

Eden od takšnih prevozov je potekal v sredo, 8. avgusta. Slovenske železnice so iz Črnuč proti Slovaški prepeljale enega izmed največjih energetskih transformatorjev, ki so ga izdelali v podjetju Kolektor Etra Energetski transformatorji d.o.o. iz Črnuč. S tem so Slovenske železnice opravile enega od najtežjih prevozov na slovenskih tirih. Samo glavni del transformatorja namreč tehta 204 tone. Transformator napetostnega nivoja 400 kilovoltov in z močjo 350 megavoltamperov se je prevažal na posebnem 24-osnem vagonu, skupna teža posebnega vlaka pa je bila 502 toni.

Prevoz velikega transformatorja po železnici je pomenil veliko razbremenitev cest, saj bi prevoz posebnega tovora po cesti pomenil velike ovire za lokalni promet.

undefined