05.12.2011

Slovenske železnice na sejmu Transport in logistika Skopje

Slovenske železnice so se oktobra predstavile na mednarodnem sejmu transporta in logistike v Skopju. Sejem, ki so ga v Makedoniji organizirali prvič, in sicer z ambicijo, da postane regionalni sejem transporta, špedicije in logistike, je bil od 5. do 8. oktobra. Sejem bodo priredili tudi naslednje leto, nato pa vsaki dve leti, in sicer v tistem letu, ko ni sejma logistike v Münchnu, ki prav tako poteka bienalno.
Na sejmu so bili navzoči vsi ključni logisti na Zahodnem Balkanu, razen železniškega prevoznika iz Srbije in bolgarskega črnomorskega pristanišča Varna. Organizacija sejma je bila zelo dobra. Organizatorji so priredili tudi številne spremljajoče prireditve, mediji pa so obširno in veliko poročali o sejmu.

Skupino Slovenske železnice smo zastopali SŽ-Tovorni promet, d. o. o., SŽ-Centralne delavnice in Podružnica SŽ Alpe Balkan Cargo Skopje. Slednja je bila za medije, glede na to, da je makedonski železniški trg liberaliziran, posebej zanimiva.
V štirih dneh smo opravili več kot dvesto razgovorov glede možnosti železniških prevozov v regiji, zlasti glede prevozov iz Zahodne Evrope v Makedonijo, na Kosovo in v Grčijo, iz Makedonije prek Srbije v Bolgarijo, iz Hrvaške v Makedonijo in iz Grčije v Makedonijo, Slovenijo in Zahodno Evropo. Dogovorili smo se tudi za nadaljnje sestanke s podjetji in špediterji zaradi analize povpraševanja in priprave ponudb. Podjetja in špediterji so izrazili zanimanje zlasti glede prevoza rud, naftnih derivatov, tekstilnih izdelkov, surovin za proizvodnjo rudniških eksplozivov, vina in zabojnikov.

Obiskovalcem sejma smopredstavili podružnico v Skopju in Zvezo Cargo 10, s poudarkom na revitalizaciji desetega vseevropskega železniškega koridorja. Makedonski in grški cestni prevozniki so se zanimali za prevoze tovornjakov z vlakom RO-LA med Mariborom in Welsom. Izrazili so željo, da bi Slovenske železnice omogočile rezervacijo in plačilo storitve v Makedoniji. Uprava pristanišča Solun se je zelo zanimala za sodelovanje s Slovenskimi železnicami v Makedoniji, saj ni zadovoljna
s storitvami grškega niti makedonskega nacionalnega železniškega prevoznika. Zanimivo je bilo vprašanje grške nacionalne televizije, ali se Slovenske železnice zanimajo za kapitalski vstop v Pristanišče Solun, kakor špekulirajo nekateri v strokovni javnosti. Slovenske železnice se za zdaj želimo ukvarjati z dejavnostjo, ki jo najbolje poznamo, z železniškimi prevozi in logistiko, smo odgovorili grški televiziji. Vtisi, ki smo jih zbrali na sejmu, vsekakor potrjujejo dejstvo, da na območju Zahodnega Balkana Slovenske železnice veljamo za uglednega prevoznika.

Slovenske železnice smo bile med predstavniki medijev izjemno opažene. Podali smo več kakor deset intervjujev, ki so jih prenašale glavne televizijske postaje v Makedoniji - RTM, SITEL, TV5, TV Alfa -, v osrednjih informativnih oddajah in v specializiranih oddajah o gospodarstvu, ter na Kosovu, v Grčiji in Turčiji v osrednji informativni oddaji nacionalnih televizij. Naša predstavitev za medije je
bila tudi zelo dobro obiskana, o njej pa so poročali in jo komentirali v dnevnem tisku. Za nekatere
časnike smo podali tudi intervju. Naš prihod na tamkajšnji trg so mediji komentirali izjemno pozitivno, hkrati pa kritizirali državo, da dopušča monopolni položaj nacionalnega prevoznika, ki zavira rast gospodarstva in konkurenčnost makedonskega gospodarstva, ter poročali o ovirah pri vzpostavitvi liberalizacije trga.

Naš razstavni prostor so poleg slovenskega ambasadorja v Skopju Alana Briana Berganta obiskali tudi drugi visoki gostje – makedonski minister za investicije Vele Samak in direktor nacionalne gospodarske zbornice s sodelavci, ki so se zanimali za možnosti povečanja obsega železniških prevozov in možnosti sinergije z makedonskim gospodarstvom. Tudi z njimi pričakujemo v prihodnjih
tednih konkretnejše razgovore.

Sejem je bil za promocijo Slovenskih železnic izjemna priložnost, kajti v regiji si številni poslovni subjekti želijo sodelovanja na desetem koridorju in ustvarjanja priložnosti za udeležena gospodarstva.