12.12.2013

Slovenske železnice na konferenci "Prihodnost slovenske logistike in njen doprinos k razvoju regije"

Slovenske železnice so desetega decembra sodelovale na konferenci z naslovom »Prihodnost slovenske logistike in njen doprinos k razvoju regije«. Konference so se udeležili strokovnjaki iz področja logistike, akademiki in predstavniki ključnih slovenskih logističnih podjetij, ki so prepoznali in izpostavili ključne prednosti slovenske logistike.

Udeleženci logistične konference so se strinjali, da imata logistika in transport v Sloveniji izjemen razvojni potencial ter da bodo investicije v infrastrukturo omogočile nadaljnji razvoj slovenskega gospodarstva.
Slovenske železnice so na transportno logistični konferenci predstavljali: generalni direktor Slovenskih železnic, Dušan Mes, direktor – član poslovodstva Milan Jelenc ter direktorica SŽ – Tovorni promet, d. o. o., Melita Rozman Dacar.

undefined

Veliko zanimanje stroke in gospodarstva za konferenco se je kazalo tudi po zasedenosti dvorane GZS

Razmere na Slovenskih železnicah je v uvodnem pozdravu predstavil direktor – član poslovodstva Milan Jelenc, ki je poudaril, da mora biti razvoj logistike naš skupen cilj, ter dodal, da je prihodnost slovenske logistike mednarodna logistika. Povedal je, da se delež železniškega transporta v kopenskem transportu povečuje in da so investicije v železniško infrastrukturo nujne.

Direktorica SŽ – Tovorni promet, d. o. o., Melita Rozman Dacar, je poudarila kako pomembne so za SŽ in Luko Koper zaledne povezave in sinergija med obema podjetjema. Direktorica je predstavila možnosti spremljanja pošiljk in vlakov na SŽ – Tovorni promet in druge aplikacije, ki so jih za kupce razvili v podjetju. Pri načrtih za prihodnost SŽ Tovorni promet, ki je ključni operater v slovenski logistiki, je še dejala, da je postal slovenski trg za podjetje premajhen, zaradi česar načrtujejo širitev izven meja Slovenije.

undefined

Direktorica SŽ - Tovorni promet, d. o. o., Melita Rozman Dacar

Udeleženci konference so se strinjali, da za razvoj logistike ni dovolj le dober geografski položaj ampak so potrebne tudi odlična prometna in logistična infrastruktura ter kakovostna logistična ponudba. Udeleženci so se strinjali tudi o velikem pomenu investicij v razvoj infrastrukture za prihodnost slovenske logistike.

Okrogla miza

Konferenci je sledila okrogla miza, kjer so udeleženci predstavili svoje poglede na razvoj in stanje v slovenski logistiki. Sodelovali so: Dušan Mes, generalni direktor Slovenske železnice d. o. o , Matjaž Vrčko, iz službe za zunanje zadeve Ministrstva za infrastrukturo in prostor, prof. dr. Aleš Groznik, Ekonomska fakulteta, Univerza v Ljubljani, mag. Samo Hribar Milič, predsednik in generalni direktor GZS, Gašpar Gašpar Mišič, predsednik uprave Luka Koper, d.d.

undefined

Udeleženci okrogle mize o prihodnosti slovenske logistike

Generalni direktor Slovenskih železnic, Dušan Mes, je izpostavil kako izjemno velika izguba gospodarskega učinka v Sloveniji ravno zaradi tega, ker drugi tir proti Kopru ni zgrajen. SŽ zaradi neustrezne infrastrukture na leto izgubljajo okoli 100 milijonov prihodkov in okoli 20 milijonov evrov dobička je še dodal. Če bi bila infrastruktura približno takšna, kot jo imajo v Avstriji ali Nemčiji, se to ne bi dogajalo. Predstavil je podatke, po katerih ob trenutnem trendu povečevanja tovora Luke Koper in SŽ leta 2017 obstoječa infrastruktura ne bo več zmogla zadovoljit zahtev Luke in prevoznikov. Generalni direktor je na okrogli mizi povedal še: »Ne poznam regije v Evropi, ki je gospodarsko razvita pa nima dobro razvite železnice. Čim prej in čim bolj sodobno moramo razviti železniško infrastrukturo«.