25.09.2014

Predstavitev dosežkov projektov ADB in GIFT v Železniškem muzeju

South East Europe Programme (SEE) je eden večjih skladov v Evropi, ki je v programskem obdobju 2007 do 2014 sofinanciral 122 infrastrukturnih projektov, med njimi tudi projekta ADB in GIFT z železniškega področja.

Slovenija je letos predsedujoča sklada SEE. Zato je 24 in 25 septembra zaključna predstavitev dosežkov sklada v programskem obdobju 2007 - 2014 potekala v Ljubljani.
Posamezni sklopi projektov sklada so se predstavljali na 7 različnih lokacijah po Sloveniji. Eno od teh sedmih predstavitev z naslovom Bolj zelen in učinkovit tovorni transport sta 24. septembra organizirala SŽ-Tovorni promet in Prometni institut.

Udeleženci predstavitve, ki je potekala v Železniškem muzeju, so se na šestih delovnih točkah pomerili v poznavanju različnih načinov transporta zabojnikov. Pri tem so morali najti najboljšo pot za tovor, z upoštevanjem stroškov, časa transporta in njegovega vpliva na okolje. Preiskusili so se tudi v simulaciji ladijske vožnje, pokazali svoje znanje logistike vožnje modelnega tovornega vlaka in se spoznali z načinom delovanja zgodovinskih železniških signalnovarnostnih naprav. Seveda so si z veseljem ogledali tudi privlačno zbirko Železniškega muzeja.

undefined
Preskus hkratne vožnje dveh tovornih vlakov.

undefined
Praktični prikaz delovanja železniških signalnovarnostnih naprav iz polpretekle dobe.

undefined
Skupinski portret udeležencev predstavitve projektov ADB in GIFT.