05.05.2010

Novo predstavništvo Slovenskih železnic na Češkem začelo delovati

Četrtega maja so Slovenske železnice z Luko Koper uradno odprle svoje novo predstavništvo na Češkem. Odprtja se je udeležilo okrog 120 gostov – predstavnikov čeških in drugih podjetij, ki jih je kot slavnostni govornik pozdravil veleposlanik Republike Slovenije na Češkem, mag. Franc But.

Generalni direktor Slovenskih železnic Goran Brankovič je na slovesnosti povedal, da s predstavništvom v Pragi Slovenske železnice svojo prodajno mrežno približujejo ključnim trgom in pospešujejo internacionalizacijo poslovanja. »Na Slovenskih železnicah se v tovornem prometu soočamo z liberaliziranim trgom, kar na eni strani pomeni nevarnost izgube tovora, na drugi strani pa je to za nas nova priložnost. Zato dejavno širimo svoje poslovanje na področje celostnih logističnih storitev, v partnerstvu z Luko Koper pa se poudarjeno usmerjamo k potrebam kupcev,« je še povedal.

Tudi direktor tovornega prometa SŽ Robert Vuga je poudaril velik pomen češkega trga. Po njegovih besedah so tovorni vlaki Slovenskih železnic na Češko in z nje lani prepeljali 608.000 ton blaga, predvsem za potrebe jeklarske, kemične in avtomobilske industrije. »Z odprtjem novega predstavništva uresničujemo strategijo, s katero tovorni promet SŽ povečuje svoje prodajne dejavnosti. Hkrati pa bomo tako še bliže našim obstoječim, pa tudi potencialnim novim kupcem na češkem trgu,« je poudaril Vuga.

Predstavništvo vodi slovenski poslovnež Boris Kroupa, direktor podjetja Slovenia Trade.