07.03.2011

Ekološka sanacija območja ob Ljubljanici v Zalogu

Danes je bila končana ekološka sanacija območja ob Ljubljanici v Zalogu, kjer so se 20. februarja iztirili dizelska lokomotiva in trije vagoni.

Potem ko je bila v četrtek, 24. februarja, z brežine nad Ljubljanico dvignjena še lokomotiva, se je v sredo, 2. marca, končalo čiščenje ostankov starega železa in delov lokomotive z brežine nad reko. Za dostop do nabrežja so uredili cesto, ekološka sanacija pa se je začela v petek, 4. marca. Potekala je ves konec tedna in je bila danes končana.

Sanacijo je opravilo podjetje Hidrotehnik, ki ima koncesijo za opravljanje vodnogospodarske službe Ministrstva za okolje in prostor, pod nadzorom strokovnjakov Agencije RS za okolje. Z gorivom kontanimirana zemlja je bila odstranjena in odpeljana na deponijo nevarnih odpadkov. Nadomeščena je bila z drugo zemljo, nabrežje pa je bilo tudi utrjeno, tako da je vzpostavljeno prvotno stanje. Stroški ekološke sanacije bodo znašali okrog trideset tisoč evrov.

V petek, 4. marca, so gasilci Gasilske brigade Ljubljana še preverili madež, ki se je pojavil na obrežju Save. Ugotovili so, da gre za odmrle alge, in ne za naftni madež.

Vzrok za iztirjenj bo pokazala preiskava, ki še poteka.