28.05.2008

Razstava likovnih in literarnih del mladih umetnikov od 2. junija na Slovenskih železnicah

V razstavnem prostoru Slovenskih železnic na Kolodvorski 11 v Ljubljani bomo v ponedeljek, 2. junija, ob 11. uri odprli razstavo nagrajenih likovnih in literarnih del s tradicionalnega, letos že 38. mladinskega natečaja. Visoka številka brez dvoma izpričuje lepo tradicijo, pomeni pa zgledno in uspešno sodelovanje med Slovenskimi železnicami in učenci ter njihovimi mentorji. Razstavo si bo mogoče vse do konca oktobra ogledati vsak dan od 8. do 16. ure.

Letošnji literarni in likovni natečaj smo poimenovali Najlepše je potovati z vlakom. Mladi umetniki s svojimi izbranimi in domiselnimi deli vsako leto znova dokazujejo, da se o železnici lahko veliko napiše, nariše, naslika. Tema je skorajda neizčrpna! Iskreno smo veseli, da mladi ob igri in ob resnem umetniškem ustvarjanju na tako prijazen način spoznavajo pravi pomen in bistvo železne ceste.

Na letošnji natečaj se je odzvalo 190 osnovnih šol oziroma njihovih podružnic iz vse Slovenije. Prejeli smo kar 3643 likovnih izdelkov in 1275 literarnih del. Treba je priznati, da sta številki resnično vredni občudovanja. Naloga, izbrati zares najboljše med njimi, je bila za obe strokovni komisiji, literarno in likovno, prav trd oreh.

Najboljši posamezniki in posameznice prejmejo knjižne nagrade, za najboljša kolektivna dela pa nagrajeni razredi odpotujejo na izlet z vlakom. Rezultati letošnjega razpisa so objavljeni na spletni strani Slovenskih železnic.

Otvoritev razstave bodo obogatili s svojim nastopom mladi likovniki – učenci Osnovne šole Toneta Čufarja iz Ljubljane, eni letošnjih prejemnikov kolektivnih nagrad z mentorico Mojco Pengov.