11.10.2005

Želva išče prijatelje tudi na ljubljanski železniški postaji

Danes, 11. oktobra ob 12. uri, bodo v podhodu ljubljanske železniške postaje odprli razstavo z naslovom »Želva išče prijatelje«.
Slovenske železnice so v svojem okrilju na železniških postajah, pa tudi na vlakih, gostile že številne umetniške in kulturne prireditve in razstave. Tokrat so sklenile ponuditi gostoljubje za dva tedna v oktobru razstavi o ogroženih morskih želvah z naslovom »Želva išče prijatelje«. Od 11. do 25. oktobra bo na ogled v podhodu ljubljanske železniške postaje. Razstava je že gostovala v Prirodoslovnem muzeju v Ljubljani, v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja v Kopru, Pomurskem akademskem centru v Murski Soboti. Nastala je v sodelovanju z Morsko biološko postajo Piran in Piranskim akvarijem Srednje pomorske šole Portorož v okviru partnerskega projekta »Ohranimo želvo v slovenskem morju«, ki ga financira družba Petrol d.d., vodita pa Ministrstvo za okolje in prostor ter Zavod RS za varstvo narave.

Za Slovenijo je značilna zelo velika biotska raznovrstnost. Morska želva je ena najbolj znanih ogroženih vrst v Sredozemlju in je - v nasprotju s splošnim prepričanjem - razmeroma pogost gost v našem morju. V slovenskem morju jo najdemo od aprila do novembra, saj oblika našega podmorskega sveta zelo ustreza mladim morskim želvam. V prvem obdobju življenja se namreč hranijo z organizmi v vodni masi, ko malo zrastejo, pa izključno z organizmi, ki živijo na morskem dnu. Plitvost slovenskega morja omogoča to spremembo v prehranjevalnih navadah tudi zelo mladim želvam. Ko se na jesen in zimo severni Jadran ohlaja, se želve selijo južneje proti Kvarnerju in srednji Dalmaciji, del njihove populacije pa celo odplava iz Jadranskega morja.

Morska želva je v Sloveniji zaščitena in uvrščena na seznam ogroženih vrst v okviru barcelonske konvencije o posebej zavarovanih območjih in biotski raznovrstnosti v Sredozemlju. Države podpisnice Barcelonske konvencije so zaradi njene ogroženosti že leta 1989 sprejele akcijski načrt za varovanje sredozemskih morskih želv in s tem tudi želve karete. Piranska območna enota Zavoda RS za varstvo narave in Piranski akvarij Srednje pomorske šole v Portorožu že od leta 1995 uresničujeta omenjeni akcijski načrt tako, da zbirata podatke o pojavljanju karete, označujeta ulovljene primerke, ter jih nato izpustita v naravno okolje.

Zavod RS za varstvo narave, Območna enota Piran je v sodelovanju z Ministrstvom za okolje in prostor pred dvema letoma pripravil projekt »Ohranimo želvo v slovenskem morju«, s katerim je k sodelovanju pri obveščanju o ulovu pritegnil slovenske morske ribiče in druge uporabnike morja. Projekt je del partnerskega dogovora Ministrstva za okolje in prostor in družbe Petrol d.d. pri ohranjanju in trajnostni rabi slovenskih voda. Sestavni del tega projekta je tudi razstava »Želva išče prijatelje«.

Razstavo v vitrinah železniškega podhoda si bo tako lahko ogledalo zares veliko število ljudi, saj na vlake in z njih na ljubljanski postaji v enem tednu vstopi in izstopi več kot 120 tisoč potnikov, več tisoč pešcev in kolesarjev pa vsak dan uporabi ta podhod kot dobrodošlo bližnjico in povezavo med mestnim središčem in Bežigradom. K ogledu razstave pa so vabljeni tudi vsi, ki jih zanima življenje v morju in niso ravnodušni do varovanja okolja in ohranitve ogroženih vrst.