29.05.2017

Vabilo na izobraževalno delavnico “O demenci drugače”

Slovenske železnice vas v sodelovanju z društvom RESje- prostovoljstvo na področju demence vabijo na izobraževalno delavnico “O demenci drugače”, ki je namenjena zmanjšanju stigme in stereotipov, ki osebe z demenco pogosto neupravičeno spremljajo. 

Komu je delavnica namenjena?

Na delavnico vljudno vabimo vse upokojence in zaposlene Slovenskih železnic ter njihove svojce. 

Kje in kdaj? 

V Stekleni dvorani Slovenskih železnic (Kolodvorska 11),  31. maja ob 12 uri.

 

Demenca je kronična napredujoča možganska bolezen, ki prizadene pomembne možganske funkcije, kot so spomin, mišljenje, orientacija, razumevanje, računske in učne sposobnosti ter sposobnosti govornega izražanja in presoje. S starostjo se tveganje za demenco zvišuje, kljub temu, pa lahko demenca doleti tudi aktivne mlajše osebe. Demenca lahko ključno poslabša opravljanje vsakodnevnih aktivnosti in občutno vpliva na kvaliteto življenja oseb z demenco in njihovih svojcev. Za uspešno upočasnjevanje upada kognitivnih sposobnosti oseb z demenco je izjemnega pomena zgodnje odkrivanje demence, ki pa je mnogokrat omenogočeno ravno zaradi stigme in sramu.

Prevenitva je tako tudi v primeru demence še kako na mestu. Pridružite se nam delavnici “O demenci drugače”, kjer se bomo o demenci pogovarjali prijazno in konstruktivno. Namen delavnice je udeležence izobraziti o navezovanju stikov z osebami z demenco in drugimi, predvsem starejšimi, pri katerih se kaže določena oviranost na področju mentalnih zmožnosti. Prav tako je delavnica namenjena zmanjšanju stigme in stereotipov, ki neupravičeno spremljajo osebe z demenco. Delavnico bosta vodila člana društva RESje, mag. Jože Škrlj in prof. Ana Cajnko, ki bosta z veslejem odgovorila na vsa vaša vprašanja. 

 

Lepo vabljeni!