09.04.2009

Slovenske železnice na sejmu Inovativnost - izzivi gospodarskega razvoja 2009

Slovenske železnice so povabljene na sejem inovativnosti, ki ga že drugo leto zapored organizira GZS Obrtna zbornica Ljubljana in je namenjen inovativnemu gospodarstvu. GZS prireja ta dogodek v sodelovanju z Evropsko komisijo in institucijami podpornega okolja.

Slovenske železnice bodo na sejmu predstavile uspešen projekt "S tovornim vlakom od Ljubljane do Carigrada v le 35 urah" in storitev prevoza malih pošiljk SŽ Express. Vabimo vas na posebno predstavitev obeh inovativnih projektov Slovenskih železnic v ponedeljek, 20. aprila, ob 13.45 na Evropskem odru v Marmorni dvorani B na Gospodarskem razstavišču.

S tovornim vlakom od Ljubljane do Carigrada v le 35 urah je promocijski projekt, s katerim je Slovenskim železnicam v sodelovanju s partnerji na podlagi pobude poslovnega sveta za Jugovzhodno Evropo čas potovanja vlaka uspelo skrajšati z več kakor 60 ur na 35 ur. Promocijska vožnja vlaka, ki mu je bila na celotni trasi dana prednost (kot izredni prevoz), je dokazala, da lahko tvorno sodelovanje in skupna volja različnih subjektov rodi uspeh, pokazala je tudi naloge, za katere bo treba najti skupne rešitve. Slovenske železnice so sprejele pobudo Poslovnega sveta za JV Evropo za koordinacijo tega projekta tudi v prihodnje. Končni cilj je zmanjšati čas potovanja kontejnerskega vlaka med Ljubljano in Carigradom oziroma terminalom v Halkaliju na 25 ur, kar je v veliki meri odvisno od uresničitve načrtov za modernizacijo infrastrukture na celotnem poteku proge. Tako kratek čas potovanja vlaka je konkurenčen prevozu tovora po cesti, ki potrebuje za to pot 48 do 57 ur, in prevozu tovora z ladjo, ki potrebuje za to pot približno 72 ur. Vožnja tovora z vlakom prinaša tudi okoljske prihranke. Na podlagi modela Evropske komisije o izračunu vpliva eksternih stroškov na okolje je prevoz tovora z vlakom Bosphorus Europe Express prihranil 25.125 evrov v primerjavi s prevozom blaga s tovornjaki.

undefined

V okviru Tovornega prometa Slovenskih železnic bo na sejmu predstavljena tudi Sekcija za male pošiljke, ki svojo dejavnost izvaja in inovativno razvija pod imenom SŽ Express. SŽ Express kljub recesiji presega lanske rezultate. Marca letos so prihodke v primerjavi z istim mesecem lani presegli za enajst odstotkov, hkrati pa se jim število pošiljk nenehno povečuje. Njihovi cilji so zastavljeni zelo ambiciozno, saj želijo prevzeti vlogo vodilnega logista kosovnih pošiljk v Sloveniji. Njihova prednost je v uspešno izvedeni integraciji cestnega in železniškega prometa v celovit kombinirani transportni sistem, ki vedno zagotavlja optimalne logistične rešitve. Organizacija dela in logistična podpora je oblikovana tako, da se cestni transport od vrat do vrat odvija podnevi, železniški pa izključno ponoči, kar zagotavlja doseganje optimalnih rezultatov v logističnem, ekonomskem in okoljevarstvenem vidiku. Prevažajo pošiljke, težke od enega pa vse do tisoč kilogramov in dolge do šest metrov. S cestnimi vozili jih prepeljejo v vse kraje v Sloveniji, po sistemu od vrat do vrat, v 24 urah. Poslujejo pa tudi v mednarodnem prometu.

undefined

Sejem poteka na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, od 20. do 21. aprila, od 10. do 17. ure. Vstop je prost!