11.10.2016

Sestanek generalnih direktorjev skupine G4

Letošnje srečanje generalnih direktorjev skupine G4 je na povabilo direktorice Madžarskega združenja železniških prevoznikov HUNGRAIL, Ilone David, potekalo konec septembra v Budimpešti. 

Slovenske železnice sta predstavljala mag. Milan Jelenc, član poslovodstva in Nives Juvančič Kambur, vodja službe za mednarodne odnose.

Skupina G4

Skupina G4 je regionalno interesno združenje Mednarodne železniške zveze (UIC), ki so jo leta 1992 skupaj ustanovile Avstrijske zvezne železnice, Slovenske železnice, Hrvaške železnice in Madžarske železnice, od leta 2008 pa skupina deluje tudi kot regionalno interesno združenje Skupnosti evropskih železniških prevoznikov in upravljavcev infrastrukture (CER). Danes skupino G4 sestavlja 14 članov: ÖBB, SŽ, HŽ Infrastruktura, HŽ Cargo, HŽ Putnički prijevoz, ŽSR, ZSSK, ZSSK Cargo, MÁV, GYSEV, MÁV-START, HUNGRAIL, RCH in ŽFBH. Namen skupine G4 je usklajevanje razvoja železnic na območju med Donavo in Jadranom. Služi kot platforma za izmenjavo izkušenj, preučitev instrumentov glavnih političnih prednostnih nalog in lansiranje pobud, ki so koristne za učinkovito izboljšanje železniškega sistema na območju skupine G4.

Širok nabor tem

Člani skupine G4 so na letošnjem sestanku razpravljali o številnih temah. Najprej so pozornost namenili potniškem prometu in govorili o nočnih vlakih, točnosti in kakovosti prevoznih storitev, nato o odprtju tovornega terminala Dunaj Jug in ob koncu še o brezplačnem potniškem prometu na Slovaškem. 

Udeleženci sestanka so izmenjali izkušnje na področju elektrifikacije svojih železniških omrežij in razpravljali o težavah pri izvajanju Direktive 2007/59/ES in njenih dopolnil, predvsem Priloge VI. 

Skupina G4 se je odločila, da k pridružitvi v vlogi opazovalke povabi Srbske železnice.

Naslednje srečanje generalnih direktorjev skupine G4 bo oktobra 2017 na Dunaju.