14.12.2005

Prva večsistemska lokomotiva na preizkusnih vožnjah

V soboto, 10. decembra, je v Ljubljano prispela prva od dvajsetih novih večsistemskih lokomotiv Slovenskih železnic. V sredo, 14. decembra, so se z njo med Ljubljano in Zalogom ter nazaj popeljali tudi člani vodstva Slovenskih železnic in Siemensa.

Siemensova električna lokomotiva z oznako 541-101 je že odeta v barve Slovenskih železnic. Nova lokomotiva bo v Sloveniji opravila različne meritve in preizkuse, potrebne za pridobitev obratovalnega dovoljenja. Vozila bo večinoma na progi med Ljubljano in Koprom. Pri preizkusnih vožnjah, ki jih vodijo Siemensovi strokovnjaki, bodo sodelovali tudi Slovenske železnice, Javna agencija za železniški promet in Prometni inšpektorat Republike Slovenije.

Nova lokomotiva bo v Sloveniji do konca januarja; v začetku januarja bo na njej potekalo tudi prvo šolanje strojevodij za njeno vožnjo. Po koncu preizkusnih voženj v Sloveniji se bo lokomotiva napotila še na Hrvaško in na Madžarsko, kjer bodo prav tako potekale preizkusne vožnje za pridobitev obratovalnega dovoljenja. Predvideno je tudi pridobivanje obratovalnega dovoljenja za vožnjo po italijanskih progah, dovoljenje za vožnjo po progah Avstrije pa bo izdano v kratkem.

Lokomotive vrste 541 so štiriosne večsistemske lokomotive, težke 87 ton, dosegajo pa hitrosti do 160 kilometrov na uro. Razen v Sloveniji bodo lahko vozile po progah Avstrije, Nemčije, Italije, Madžarske in Hrvaške.

Uradni prevzem prve lokomotive je predviden za 2. junij 2006, ko bodo nove lokomotive tudi uradno predstavljene javnosti. Nato bo sledila dobava z dinamiko okrog dveh lokomotiv na mesec, zadnja lokomotiva bo predvidoma dobavljena 18. maja 2007.