17.06.2008

Prevozi navijačev z vlakom med evropskim nogometnim prvenstvom

Med evropskim nogometnim prvenstvom v Avstriji in Švici, ki poteka od 7. do 29. junija, so Slovenske železnice po pričakovanjih prepeljale večje število potnikov na vlakih s Hrvaške v Avstrijo in nazaj, zlasti takrat, ko je tekmovala reprezentanca Hrvaške. Ta je igrala v predtekmovanju v skupini B (8. junija na Dunaju, 12. junija in 16. junija v Celovcu).

V Avstrijo se je s Hrvaške z vlakom peljalo na prvo tekmo 1610 navijačev, na drugo tekmo 1330, na tretjo pa 680 navijačev. Skupaj je z vlakom do danes potovalo v Avstrijo 3620 navijačev, prav toliko nazaj na Hrvaško. Na četrtfinalni tekmi, ki bo v petek, 20. junija, Slovenske železnice pričakujejo najmanj takšno število potnikov kot ob prvi tekmi, in sicer okrog 1600 potnikov.

Navijači so se vozili predvsem z izrednimi vlaki po naročilu Hrvaških železnic in agencij. Da bi prevoz navijačev potekal karseda brez težav in varno, so na izrednih in rednih vlakih ter na postajah veljali preventivni varnostni ukrepi, pripravljeni v sodelovanju s policijo in drugimi železniškimi podjetji ter varnostnimi organizacijami. V dneh, ko igra hrvaška reprezentanca in dan po tekmi so rednim vlakom dodani vagoni in poskrbljeno je za varnost. Zanimivo je, da je več kot 30 odstotkov navijačev potovalo v Avstrijo na posamezno tekmo že dan pred tekmo. Na vseh vlakih, na katerih se lahko pričakujejo navijači, so prisotni policisti, na večjih postajah, na katerih ustavljajo redni vlaki, za varnost prav tako skrbi policija. Izredni vlaki v Sloveniji ne ustavljajo, spremljata pa jih policija in varnostna služba.

Potnikom iz Slovenije, ki potujejo z istimi rednimi vlaki kot navijači, Slovenske železnice priporočajo pravočasno rezervacijo sedežev.

V primeru EURA 2008 se je še enkrat pokazala konkurenčnost železnice pri prevozih potnikov. V primerjavi s prevozi po cestah, kjer se je za hrvaške državljane schengenski nadzor opravljal dvakrat, so bili potniki z vlaki prepeljani brez zastojev in neposredno na prizorišča.