07.04.2017

Predstavitev knjige Zmaga Jelinčiča Plemenitega o izgradnji železnice na Slovenskem

Na sedežu Slovenskih železnic je danes potekala predstavitev knjige Južna železnica in železnice na Slovenskem  - Die Südbahngesellschaft und Eisenbahnen im slowenischen ethnischen Gebiet avtorja Zmaga Jelinčiča Plemenitega.

Avtor je knjigo posvetil svojemu dedku, ki je bil železniški uradnik. Knjiga je prvi del serije knjig o železnicah na Slovenskem, ki jih je gradila stara Avstrija in potem avstro-ogrska monarhija. Osredotočena je na dogajanja v zvezi z Družbo južne železnice, še posebej na izgradnjo železniške povezave med Dunajem in Trstom. Zgodovinsko je opisano dogajanje od začetka pa do leta 1884/5, ko je proga že delovala v vsem obsegu, tako za potniški kakor tudi za tovorni promet. Podrobneje je opisana izgradnja proge in njen potek preko današnjega slovenskega ozemlja. Opis poti in krajev na trasi proge je vzet iz potniških itinerarjev tistega časa, opremljen pa je z razglednicami istih krajev s konca 19. in začetka 20. stoletja. Knjiga se zaključi z opisom finančnih dokumentov, ki so objavljeni v knjigi. Poseben prostor v knjigi avtor nameni tudi ambulancam oziroma železniški pošti. 

Železnica je bila od vedno nekaj posebnega. Ta izredno zapleten, a funkcionalen sistem je že od samega začetka izredno močan gospodarski in politični dejavnik. Zgodovina je pomembna učiteljica, iz katere se moramo učiti za prihodnost, se iz njenih izkušenj ozirati naprej. Železnica je bila od nekdaj vroča tematika politikov in v tem pogledu se tudi danes ni prav dosti spremenilo. Na današnji predstavitvi knjige se je zato avtor razgovoril tudi o pomenu drugega tira za Slovenijo in nujnosti njegove izgradnje.