23.08.2005

Poplave na železnici povzročile precejšnjo škodo

Zaradi močnih neurij v noči z 20. na 21. avgust se je ob železniških progah sprožilo več plazov, ki so ovirali ter onemogočali promet.

Najtežji je bil položaj na progi Zidani Most–Dobova . Zaradi plazov sta bila 21. avgusta od 01.30 ure do 15.00 ure zaprta oba tira med postajama Breg in Sevnica ter med postajama Blanca in Brestanica. Ob 15.00 uri je bil odprt levi tir in promet je med Zidanim Mostom ter Dobovo stekel po enem tiru. Zaradi enotirnega prometa so nekateri vlaki vozili z zamudo do deset minut.

Včeraj, 22. avgusta, je bil ob 18.10 uri odprt tudi desni tir, tako da je promet spet začel potekati po obeh tirih. Do dokončne sanacije tirov, ki bo predvidoma trajala še nekaj dni, pa vlaki na mestih plazov vozijo počasneje, zato bodo lahko še nastajale manjše zamude.

Zaradi omenjene popolne zapore med Zidanim Mostom in Dobovo niso vozili štirje pari lokalnih potniških vlakov. Po obvozni poti preko mejnega prehoda Središče – Čakovec je bilo s Hrvaške v Slovenijo prepeljanih 7, v obratni smeri pa 5 mednarodnih potniških vlakov, ki so zato zamujali za 4 – 5 ur.

V času popolne zapore so na območju Slovenskih železnic čakali še 3 pari mednarodnih tovornih vlakov, ki so odpeljali naprej po odprtju levega tira s približno 800 – 1.000 minutno zamudo. Na drugih progah Slovenskih železnic neurje ni povzročilo večjih zastojev ter zapor tirov.

Prizadeto progo si je s sodelavci ogledal tudi generalni direktor Slovenskih železnic dr. Jože Jurkovič s sodelavci. Po prvih ocenah je škode za več sto milijonov tolarjev.