16.01.2017

Otroci železničarjev na Krvavcu preživeli igriv in zabaven dan

Ker otroci vedno manj časa preživijo na snegu, številni izmed njih pa si smučanja ne morejo privoščiti, smučarska središča Krvavec, Rogla, Mariborsko Pohorje, Vogel in Cerkno že tretje leto zapored organizirajo smučarsko akcijo Šolar na smuči. Letošnje brezplačne smučarske šole bodo potekale od 16. do 20. januarja, uradno pa se je akcija začela včeraj na Krvavcu. Udeležila se je je tudi ministrica za šolstvo, znanost in šport Maja Makovec Brenčič

V želji, da bi z vlaganjem v znanje otrokom približali enega najlepših zimskih športov, se letos projektu kot bronasti pokrovitelj pridružujemo tudi Slovenske železnice. Na svetovni dan snega, 15. januarja, smo petdesetim otrokom zaposlenih na Slovenskih železnicah omogočili brezplačno, zabavno in predvsem poučno smučanje. Namen akcije Šolar na smuči je, da se otroci naučijo osnov smučanja ter osvojijo pravila varnosti na smučiščih. Veliko otrok, ki so včeraj smučali na sončnem Krvavcu, je na smučeh stalo prvič. 

V šoli smučanja so bili otroci železničarjev razdeljeni v skupine glede na starost in raven smučarskega znanja. Mladi tečajniki so se v triurni šoli naučili osnov smučanja – osnovne drže na smučeh, kako spreminjati smer, kako narediti zavoj, kako se ustaviti, kako uporabljati vlečnice. Urjenje je potekalo v sklopu izbranih vaj. Namen takšnega začetnega tečaja smučanja je, da smučarju pokažemo pravilne položaje na smučeh, potem pa lahko pridobiva naprednejše znanje.

Da so nadobudni smučarji osvojili kar nekaj smučarskega znanja, priča tudi to, da so se po belih strminah spuščali v družbi staršev še pozno popoldne. Poleg tečajnikov je včeraj na Krvavcu samostojno smučalo tudi veliko drugih železničarjev. Otroci do 15. leta so namreč smučali brezplačno. 

Projekt Šolar na smuči

Projekt Šolar na smuči je vseslovenski projekt, ki učencem 4. in 5. razreda omogoča brezplačni smučarski dan. Lani so organizatorji skoraj dva tisoč otrokom, med katerimi jih je skoraj polovica prvič smučala, pripravili nepozaben dan. Projekt podpira tudi Ministrstvo za izobraževanje, šolstvo in šport, njegov častni pokrovitelj pa je predsednik republike Slovenije Borut Pahor

Ambasador projekta je nekdanji vrhunski alpski smučar Jure Košir, ki otroke na snegu spodbuja in jih uči smučanja. 

Letos bo projekt potekal od 16. do 20. januarja na več slovenskih smučiščih, saj si organizatorji prizadevajo, da bi na smuči stopilo še enkrat več otrok kot lani.  

Slovenske železnice smo ponosni pokrovitelj projekta Šolar na smuči. Šolam, ki pri njem sodelujejo, smo ponudili cenejše prevoze z vlakom do Bohinjske Bistrice in Maribora ter avtobusni prevoz do smučišč Vogel in Mariborsko Pohorje.