18.03.2016

Na Slovenskih železnicah ponovno akcija proti nepravilnemu prečkanju proge

Akcija proti nepravilnemu prečkanju železniške proge

Na Slovenskih železnicah smo poostrili varnostne ukrepe in ponovno začeli preventivno akcijo, s katero opozarjamo na nevarno prečkanje tirov. Nedavno so se namreč v kratkem časovnem obdobju zaradi gibanja po progi in ob njej zgodile štiri nesreče, v katerih so štirje ljudje umrli. Na Slovenskih železnicah poskušamo število nesreč, ki se zgodijo zaradi prepovedanega in izjemno nevarnega prečkanja proge, s preventivnimi akcijami in ozaveščanjem javnosti kar se da zmanjšati.

Akcija, ki je del programa preventivnih akcij, ki jih na SŽ pripravljamo vse leto, je včeraj potekala v Ljubljani, danes pa z njo nadaljujemo v Litiji. Pozneje bomo akcijo razširili tudi na druge kraje po Sloveniji.

Slovenske železnice smo lani večkrat uspešno izpeljale akcije proti nepravilnem prečkanju proge, med katerimi smo na večjih slovenskih postajah opozarjali potnike na to nevarno in strogo prepovedano početje. Pri tem smo sodelovali s Policijo ter Inšpektoratom RS za infrastrukturo.

Med preventivno akcijo zaposleni SŽ potnike opozarjajo na nepravilno prečkanje tirov in s tem na kršitve 92. člena Zakona o varnosti v železniškem prometu (ZVZelP). Kršitelje, ki s tem močno ogrožajo svoje življenje in varnost drugih udeležencev v prometu, opozarjajo na nevarno početje ter jih poučijo o varnih oblikah prečkanja proge na urejenih prehodih in podhodih. Prečkanje proge zunaj urejenih prehodov je izjemno nevarno in se po 109. členu ZVZelP kaznuje z globo od dvesto do petsto evrov.

Za večjo varnost v prometu pa lahko največ naredimo kar sami.

Na Slovenskih železnicah vztrajno ponavljamo in prosimo vse udeležence v prometu, da pri prečkanju proge spoštujejo prometne predpise ter prometne znake in signalizacijo. Hoditi ob progi ali neposredno ob njej ter mimo zapornic, ki se ravno spuščajo ali so celo spuščene, je izjemno nevarno in tudi strogo prepovedano.

Potnike opozarjamo tudi na to, da naj bodo na železniških postajah in v bližini proge previdni, ko uporabljajo naprave, ki lahko zmanjšujejo slušno in vidno zaznavanje, kot so to na primer slušalke in mobilni telefoni.

Po informacije ali pomoč se lahko potniki kadar koli obrnejo na zaposlene na Slovenskih železnicah.