21.01.2016

Na Slovenskih železnicah gostili Darjo Lovšin, ki je predavala o diabetični prehrani

Po jesenskih meritvah krvnega sladkorja na štirih večjih železniških postajah po Sloveniji in na sedežu družbe smo v sredo, 20. januarja, Slovenske železnice v sodelovanju z Zavodom Diabetes v Stekleni dvorani upravne stavbe tokrat organizirale predavanje Diabetična prehrana – miti in resnice. Predavateljica Darja Lovšin, avtorica kuharskih priročnikov za diabetike in urednica revije Dita, je na srečanju ovrgla prenekatere polresnice o prehranjevanju bolnikov diabetikov. 

Na presenečenje prenekaterega udeleženca je Lovšinova poudarila, da so v nasprotju z razširjenim mnenjem, da je za diabetike najbolj problematično živilo sladkor, na prvem mestu strokovne pozornosti že nekaj let maščobe. Edina prava resnica pri diabetesu je, da ni prepovedanih živil, človek z diabetesom lahko je vsega po malem, če le prej zmanjša svojo telesno težo. Ker to uspe le redkim, je veliko govora o diabetični prehrani, ki pa ni nič drugega, kot univerzalna zdrava prehrana za večino človeštva. Zaposleni so imeli ob koncu predavanja priložnost Lovšinovi zastaviti tudi svoja vprašanja, kar so radi izrabili. 

Cilj kampanje Bodi odličnjak! je večja ozaveščenost o nevarnosti diabetesa, o pomenu normalnega krvnega sladkorja in posledično zmanjšanje obolevanja za diabetesom. V okviru kampanje bomo letos za zaposlene ponovno izvedli meritve krvnega sladkorja.