10.09.2009

Na evropski dan brez avtomobila - vožnja z vlaki kar za 75 % cenejša!

Na evropski dan brez avtomobila, 22. septembra, se boste lahko z vlaki peljali le za četrtino cene! 75-odstotni popust bo ta dan veljal za vsa potovanja z vlakom po Sloveniji. Izkoristite poceni vožnje z vlaki in hkrati poskrbite za čist zrak in dobro počutje v naših mestih.

Letošnji evropski teden mobilnosti bo potekal od 16. do 22. septembra v številnih slovenskih krajih. Gre za evropsko pobudo za trajnostno mobilnost, s katero mesta spodbujajo prebivalce, da uporabljajo do okolja prijaznejša prevozna sredstva. Osrednja tema letošnjega evropskega tedna mobilnosti je Za dobro počutje v naših mestih.

Na dan brez avtomobila – 22. septembra –vam podarjamo kar 75-odstotni popust za potovanja v 1. ali 2. razredu vseh vrst vlakov po Sloveniji, tudi za vlake ICS, za katere je treba rezervirati sedež.


Nagradna igra!

Za vse sodelujoče 75 odstotkov popusta za potovanje z vlakom in še sodelovanje v nagradnem žrebanju!

Slovenske železnice sodelujejo tudi pri nagradni igri Ministrstva za okolje in prostor Vesela ulica nas pelje na izlet, v kateri sodelujejo slovenske osnovne šole.

Vsi sodelujoči razredi boste prejeli 75-odstotni popust za potovanje z vlakom Slovenskih železnic na kateri koli relaciji v notranjem prometu. Izmed prispelih anketnih listov bo izžrebanih 12 razredov, ki bodo za nagrado prejeli potovanje z vlakom Slovenskih železnic na kateri koli relaciji v notranjem prometu.

Za sodelovanje v nagradni igri izpolnite anketni list za razrede na spletni strani Ministrstva za okolje in prostor:
http://www.tedenmobilnosti.si/2009/main.php?content=vsebine_za_sole

Koliko CO2 izpustimo v okolje?

Za čist zrak in dobro počutje v naših mestih lahko veliko naredimo tudi sami z uporabo javnih prevoznih sredstev. Na spletni strani http://www.tedenmobilnosti.si/2009/main.php?content=koristno lahko izračunate, koliko ogljikovega dioksida v okolje spusti vaš osebni avtomobil. Da bomo nekaj naredili za okolje, pustimo svoje jeklene konjičke doma vsaj 22. septembra, na evropski dan brez avtomobila, in se v službo oz. po opravkih zapeljimo s kolesom ali z javnimi prevoznimi sredstvi, na primer z vlakom.

Kako zelo do okolja prijazno prevozno sredstvo je vlak v primerjavi s cestnimi in letalskimi prevozniki, si lahko ogledate na spletni strani www.ecopassenger.com. Na njej lahko primerjate izpuste, ki obremenjujejo okolje pri posameznih vrstah prevoza na relacijah, ki jih izberete sami.