04.06.2007

Mladi literati in likovni umetniki pod geslom "Z vlakom po Sloveniji"

V razstavnem prostoru Slovenskih železnic na Kolodvorski 11 v Ljubljani smo danes, 4. junija, ob 11. uri odprli razstavo nagrajenih likovnih in literarnih del s tradicionalnega, letos že 37. mladinskega natečaja. Visoka številka brez dvoma izpričuje lepo tradicijo, pomeni pa zgledno in uspešno sodelovanje med Slovenskimi železnicami in učenci ter njihovimi mentorji. Razstavo si bo mogoče vse do konca oktobra ogledati vsak dan od 8. do 16. ure.

Letošnji literarni in likovni natečaj smo poimenovali Z vlakom po Sloveniji. Mladi umetniki s svojimi izbranimi in domiselnimi deli vsako leto znova dokazujejo, da se o železnici lahko veliko napiše, nariše, naslika. Tema je skorajda neizčrpna! Iskreno smo veseli, da mladi ob igri in ob resnem umetniškem ustvarjanju na tako prijazen način spoznavajo pravi pomen in bistvo železne ceste.

Na letošnji natečaj se je odzvalo 234 osnovnih šol oziroma njihovih podružnic iz vse Slovenije. Prejeli smo kar 1891 literarnih in 6894 likovnih izdelkov. Treba je priznati, da sta številki resnično vredni občudovanja. Posebno smo bili veseli, da smo prejeli 711 izdelkov več kot prejšnje leto in sicer 195 literarnih del in 516 likovnih izdelkov. Naloga, izbrati zares najboljše med njimi, je bila za obe strokovni komisiji, literarno in likovno, prav trd oreh.

Najboljši posamezniki in posameznice prejmejo knjižne nagrade, za najboljša kolektivna dela pa nagrajeni razredi odpotujejo na izlet z vlakom. Rezultati letošnjega razpisa Rezultati letošnjega razpisa so objavljeni na spletni strani Slovenskih železnic.

Otvoritev razstave so obogatili s svojim nastopom mladi umetniki - učenci 2.a razreda Osnovne šole Mirana Šušteršiča iz Ljubljane, eni letošnjih prejemnikov kolektivnih nagrad z mentorico Nino Brumen.