09.05.2018

Libor Lochman, izvršni direktor skupnosti CER na Slovenskih železnicah

Izvršni direktor Skupnosti evropskih železniških prevoznikov in upravljavcev infrastrukture CER Libor Lochman je v sklopu dnevov TEN-t, največjega dogodka na področju prometne povezljivosti v Evropi, ki ga je Evropska komisija konec aprila organizirala v Ljubljani, obiskal tudi Slovenske železnice. Srečal se je z generalnim direktorjem Slovenskih železnic Dušanom Mesom

Na sestanku je bila poudarjena vloga železnic v Sloveniji, ki so bistven del evropske mreže, ne le za povezovanje srednje Evrope z jugovzhodno Evropo, temveč tudi kot pomembna povezava s koprskim pristaniščem. V ospredju pogovorov so bile tudi načrtovane investicije v slovensko železniško infrastrukturo.

Libor Lochman je izpostavil teme, ki so trenutno na politični agendi Evropske unije. V zvezi z revizijo uredbe o pravicah potnikov je navedel glavne predloge sprememb, ki so jih vložili člani Evropskega parlamenta. V kontekstu železniškega potniškega prometa je Dušan Mes omenil, da bodo Slovenske železnice kmalu uvedle nov sistem vozovnic, ki bo nudil širok spekter storitev in omogočal spletno prodajo vozovnic. Izpostavil je tudi podpis pogodbe za nakup 26 novih potniških garnitur, s čimer je bil storjen prvi korak k modernizaciji potniškega prometa.