20.06.2007

Letna skupščina ponudbe Eurail in InterRail je letos prvič v Ljubljani

Na letni skupščini Eurail, ki poteka prvič v Sloveniji, se je danes v Ljubljani, v hotelu Lev, zbralo 50 predstavnikov evropskih železniških prevoznikov. Udeleženci skupščine prihajajo iz 24 evropskih držav , potekala pa bo še jutri od 9. do 16. ure.

Skupščino vodi združenje Eurail Group G.I.E iz Utrechta na Nizozemskem, ki upravlja mednarodni železniški ponudbi InterRail in Eurail za potovanje po evropskih državah. Združenje Eurail že od leta 1959 ustvarja ponudbo potovanj z vlaki in ladjami v Evropi, predvsem za potnike zunaj Evrope.

Generalni direktor Slovenskih železnic mag. Peter Puhan je v uvodnem nagovoru pozdravil sodelujoče in jim zaželel veliko uspeha na zasedanju skupščine. "Rezultati in gibanja združenja Eurail za leto 2006 nas navdajajo z optimizmom in potrjujejo naše cilje. V prihodnje pričakujemo, da bo še več turistov obiskalo Slovenijo z vlakom in zlasti z vozovnicami Eurail in InterRail," je povedal Puhan. "Letošnja skupščina Eurail sovpada s posebnim letom za Slovenske železnice – namreč s 150-letnico nekdanje Južne železnice, ko je leta 1857 pripeljal prvi vlak z Dunaja preko Ljubljane v Trst, " je še povedal Puhan.

Eurail
Ponudba Eurail je namenjena za prebivalce držav Severne in Južne Amerike, Azije, Avstralije in Afrike. To so predvsem odrasli in družine. Večinoma potujejo v prvem razredu ali s spalniki. Delež potnikov iz Severne Amerike (ZDA in Kanada) je 52 odstotkov, iz Azije (predvsem z Japonske in iz Koreje) pa dobrih 25 odstotkov. Letos pričakujemo 15–odstotno rast potovanj Eurail, za prihodnja leta pa je napovedan občuten porast potnikov iz Indije in s Kitajske.

InterRail
Zamisel o ponudbi InterRail je nastala v 70. letih prejšnjega stoletja z namenom olajšati izkušnjo potovanja z vlakom po Evropi. Ponudba InterRail je namenjena za potnike iz evropskih držav. Železniška podjetja so letos sklenila centralizirati upravljanje ponudbe v okviru združenja Eurail Group G.I.E.

Uporabniki vozovnic interRail so predvsem mladi (80 odstotkov). Ponudba InterRail je v zadnjih letih na trgu nekoliko nazadovala, zato je letos bila predstavljena posodobljena ponudba. Od aprila letos je InterRail vozovnice mogoče kupiti tudi na spletni strani www.interrailnet.com.