11.07.2007

Izlet z vlakom Olympus v Makedonijo od 11. do 15. septembra 2007

Ohrid je gotovo najlepše makedonsko mesto in biser Balkana. S svojo tradicionalno arhitekturo je na Unescovem seznamu kulturne in naravne dediščine. Ponaša se z imenitno zgodovino. V Ohridu je bilo središče slovanske pismenosti - sem so konec 9. stol. iz Velike Moravske pribežali učenci Cirila in Metoda (Kliment, Naum), gradili so cerkve in samostane, tu naj bi nastala cirilica. Ohrid je bil tudi prestolnica makedonskega carja Samuela. Mesto je zaradi jezera in ugodnega podnebja tudi priljubljeno letovišče.

Ohridsko jezero je predvsem naravna znamenitost. Njegovo starost ocenjujejo na milijone let, kar je prava redkost, saj se sladkovodna jezera sčasoma napolnijo z nanosi pritokov in se spremenijo v močvirja in barja. Dokazov za starost jezera je veliko, najmočnejši je seveda dejstvo, da nekatere v jezeru živeče vrste vodnih rastlin in živali živijo samo v tem jezeru in na njegovih nabrežjih, saj so se milijone let razvijale ločeno od preostalega sveta.


Program izleta (11. do 15. september 2007)

1. dan: Zbor udeležencev ob 20.30 pred Info centrom na postaji Ljubljana. Vožnja z vlakom Olympus (odhod 21.05) preko Zagreba, Beograda in Niša do Skopja.
2. dan: Prihod v Skopje okrog 15.30, nato vodeni avtobusni ogled mesta: trdnjava Kale, cerkev Sv. Spasa, Mustafa Pašina džamija, reka Vardar in stari del mesta. Nadaljevanje poti z avtobusom preko Tetova, Gostivarja in Kičeva proti Ohridu. Po prihodu v hotel Makpetrol (približno 5 kilometrov od Struge) sprejem z dobrodošlico, po večerji živa glasba.
3. dan: Po zajtrku prosto dopoldne, sledi vožnja do Struge in kratek ogled starega letoviškega mesteca ob izlivu Črnega Drima, v vasici Kališta pa še znamenite jamske cerkvice sv. Družine. Nadaljevanje poti proti Ohridu, sledi ogled mestnih kulturnozgodovinskih znamenitosti: cerkev Sv. Sofije, Sv. Jovan Kaneo, Sv. Kliment, Klimentova univerza, Samuelova trdnjava ... Po ogledu prosto za individualne sprehode in nakupe, zvečer vrnitev v hotel, večerja z glasbo.
4. dan: Po zajtrku odhod avtobusa proti Ohridu, kjer se bomo vkrcali na ladjo, s katero se bomo popeljali na Sv. Naum. Ogled starodavnega samostana na meji z Albanijo, nato kosilo – piknik v bližnjem parku ob izviru Črnega Drima. Vrnitev z ladjico v Ohrid, prosto za sprehode ter vrnitev v hotel. Svečana večerja z glasbo, zabava.
5. dan: Ob 8. uri odhod iz hotela in avtobusni transfer do Skopja. Ob 12. uri odhod z vlakom Olympus proti Ljubljani. Prihod v Ljubljano ob 8.32 v nedeljo, 16. septembra.


Cena izleta

266,90 evra na osebo

V ceno so všteti:
  • železniški prevoz na relaciji Ljubljana-Skopje in nazaj,
  • 3 polpenzioni v hotelu s štirimi zvezdicami,
  • kosilo pri Sv. Naumu,
  • vožnja z ladjico,
  • ogledi po programu,
  • avtobusni transfer,
  • vodenje,
  • zabavni program,
  • organizacija izleta.
Doplačilo za ležalnik ( Bc) v eno smer: 10 evrov.

Plačilo: na dva obroka (prvi obrok ob prijavi, drugi najpozneje 24. avgusta 2007).

Najmanjše število prijav: 43 (v nasprotnem primeru se izlet odpove oziroma se zviša cena aranžmaja).


Prijave in informacije

Info center Ljubljana
Tel. 01/29 13 391
E-pošta: potnik.info@slo-zeleznice.si Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Rok prijave: 1. avgust 2007