03.09.2008

<b>Ultra last minute: Z vlakom na Ohrid - samo še nekaj prostih mest</b>

Ohrid je gotovo najlepše makedonsko mesto in biser Balkana. S svojo tradicionalno arhitekturo je na Unescovem seznamu kulturne in naravne dediščine. Ponaša se z imenitno zgodovino. V Ohridu je bilo središče slovanske pismenosti - sem so konec 9. stol. iz Velike Moravske pribežali učenci Cirila in Metoda (Kliment, Naum), gradili so cerkve in samostane, tu naj bi nastala cirilica. Ohrid je bil tudi prestolnica makedonskega carja Samuela. Mesto je zaradi jezera in ugodnega podnebja tudi priljubljeno letovišče.

Ohridsko jezero je predvsem naravna znamenitost. Njegovo starost ocenjujejo na milijone let, kar je prava redkost, saj se sladkovodna jezera sčasoma napolnijo z nanosi pritokov in se spremenijo v močvirja in barja. Dokazov za starost jezera je veliko, najmočnejši je seveda dejstvo, da nekatere v jezeru živeče vrste vodnih rastlin in živali živijo samo v tem jezeru in na njegovih nabrežjih, saj so se milijone let razvijale ločeno od preostalega sveta.

Program izleta

(9 do 13. september 2008)

1. dan: Zbor udeležencev ob 08.00 pred Info centrom na postaji Ljubljana. Vožnja z vlakom do Beograda, kjer nas čaka zgodnja večerja na najlepšem delu Beogradu - Skadarliji. Sledi vodeni nočni ogled Beograda, ob 22. uri nadaljevanje poti v ležalniku proti Skopju.

2. dan: Prihod v Skopje okrog 9 ure, nato vodeni avtobusni ogled mesta: trdnjava Kale, cerkev Sv. Spasa, Mustafa Pašina džamija, reka Vardar in stari del mesta. Sledi kosilo, nato nadaljevanje poti z avtobusom preko Tetova, Gostivarja in Kičeva proti Ohridu. Po prihodu v hotel Makpetrol (približno 5 kilometrov od Struge) sprejem z dobrodošlico, prosto popoldne,večerja v starogradski restavraciji, nočitev.

3. dan: Po zajtrku odhod avtobusa proti Ohridu, kjer se bomo vkrcali na ladjo, s katero se bomo popeljali na Sv.Naum. Ogled starodavnega samostana na meji z Albanijo, nato kosilo – piknik v bližnjem parku ob izviru Črnega Drima. Vrnitev z ladjico v Ohrid, prosto za sprehode ter vrnitev v hotel. Svečana večerja z glasbo, zabava.

4. dan: Po zajtrku sledi vožnja do Struge in kratek ogled starega letoviškega mesteca ob izlivu Črnega Drima, v vasici Kališta pa še znamenite jamske cerkvice Sv. Družine. Nadaljevanje poti proti Ohridu, sledi ogled mestnih kulturnozgodovinskih znamenitosti: cerkev Sv.Sofije, Sv. Jovan Kaneo, Sv. Kliment, Klimentova univerza, Samuelova trdnjava… Po ogledu prosto za nakupe, vrnitev v hotel, nato vožnja proti Skopju kjer nadaljujemo pot proti Beogradu.

5. dan: Po prihodu v Beograd v jutranjih urah nadaljevanje proti Ljubljani z dnevnim vlakom, vrnitev v popoldanskih urah.

Cena last minute izleta:
354,50 evrov.

V ceno so všteti: 2 polpenziona v hotelu s štirimi zvezdicami, kosilo pri Sv. Naumu, vožnja z ladjico, ogledi po programu, avtobusni transfer, vodenje, zabavni program, organizacija izleta, kosilo v Skopju, večerja in vodeni ogled po Beogradu, prevoz z vlakom na relaciji Ljubljana – Skopje in nazaj (vključen tudi ležalnik Beograd –Skopje in nazaj).

Pohitite - prijave sprejemamo samo še do ponedeljka 8. septembra!

Prijave in informacije
Info center Ljubljana
Tel. 01/29 13 391
E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.