Na vlakih po Koroški progi je več prostora za prevoz koles

Na Regionalni razvojni agenciji za Koroško regijo (RRA Koroška) nadgrajujemo povezovanje kolesarskih turističnih proizvodov ter ponudbe javnega potniškega prometa v čezmejni regiji na obeh straneh državne meje. V letu 2019 skupaj s Slovenskimi železnicami in Direkcijo RS za infrastrukturo nadgrajujemo poletni kolesarski vlak med Mariborom in Pliberkom.

Poletni kolesarski vlak je del mednarodnega projekta TRANS-BORDERS, ki se izvaja v okviru programa Interreg Srednja Evropa. V njem se devet institucij iz Nemčije, Poljske, Češke, Avstrije in Slovenije osredotoča na izboljšanje javnega potniškega prometa v robnih in obmejnih območjih srednje Evrope. Iz Slovenije sodelujemo RRA Koroška ter Geografski inštitut Antona Melika, ZRC SAZU. Več o projektu na spletni povezavi http://www.rra-koroska.si/si/projekti.

Poletni kolesarski vlak na Koroški progi

V letu 2019 tudi med nekaterimi prazniki

V enajst poletnih sobotah v letu 2018 je bilo prepeljanih slabih 800 potnikov in dobrih 200 koles. Slednje predstavlja 50% povečanje glede na prejšnje leto.

Koroška proga med Mariborom in Pliberkom je bila še leta 2016 neprivlačna za prevoz koles ob Dravski kolesarski poti, saj so vlaki sprejeli samo 8 koles, pri čemer v glavni turistični sezoni v poletnih mesecih ob vikendih vlaki sploh niso vozili. Na pobudo RRA Koroška je Direkcija RS za infrastrukturo (DRSI) leta 2017 skupaj s Slovenskimi železnicami (SŽ) vzpostavila sobotni vlak med Mariborom in Prevaljami. Vlak je imel povečano kapaciteto za prevoz 23 koles, kar se je zagotovilo z odstranitvijo sedežev. Vlaki s povečano kapaciteto prevoza koles so med poletjem vozili tudi tednom. V letu 2018 je bila v okviru projekta TRANS-BORDERS vožnja kolesarskega vlaka podaljšana do Pliberka v Avstriji. V enajst poletnih sobotah je bilo prepeljanih slabih 800 potnikov in dobrih 200 koles. Slednje predstavlja 50 % povečanje glede na prejšnje leto 2017.

V letu 2019 nadaljujemo dobro sodelovanje s SŽ in DRSI. Poletni kolesarski vlak bo vozil dvakrat dnevno ob sobotah med 22. junijem in 31. avgustom. Ter tudi prazniki 1. in 2. maja, 25. junija in 15. avgusta. Vozovnica med Mariborom in Pliberkom stane 7 evrov (med Dravogradom in Pliberkom 1,85 evra), prevoz kolesa pa 3,2 evra. Vožnja med Mariborom in Pliberkom traja 1 uro in 45 minut. Vozni red je dostopen na spletni strani www.slo-zeleznice.si

Za potovanje z vlakom vam ponujamo naslednje popuste:

Dodatne informacije o potovanju lahko dobite: