18.04.2017

Z Violeto Bulc spodbujamo branje in potovanje

Branje je najlepše potovanje! Z evropsko komisarko za promet Violeto Bulc spodbujamo branje in potovanje.

Slovenske železnice dejavno spodbujamo branje knjig na vlaku, zato smo se pridružili kampanji Slovenija bere, ki se je pod okriljem Gospodarske zbornice Slovenije, s podpisom memoranduma treh ministrstev, začela na lanskem 32. Slovenskem knjižnem sejmu. Danes, v torek, 18. aprila, smo se zbrali ob pomniku znamenitemu irskemu pisatelju Jamesu Joyceu, na prvem peronu železniške postaje Ljubljana. Umetniško delo kiparja Jakova Brdarja je spomin na pisateljevo zgodbo, ko je na poti v Trst noč preživel na ljubljanski železniški postaji.

Direktor SŽ-Potniškega prometa Boštjan Koren je v pozdravnem nagovoru poudaril, da Slovenske železnice tovrstne dogodke podpirajo, saj vlake in železnico povezujejo s kulturo. Ko se bo še več ljudi odločalo za javni potniški prevoz, bo tudi več časa za branje knjig, je ob tem dejal.

Generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije, ki je pobudnica kampanje Slovenija bere, Samo Hribar Milič je opozoril, da v Sloveniji velika večina prebivalcev ne bere, kar je po njegovem mnenju žalostno, saj imamo odlične knjige domačih avtorjev ter tudi odlične prevode.

Srečanja in potovanja z vlakom se je udeležila evropska komisarka za promet Violeta Bulc, ki je med drugim povedala, da veliko potuje in med potovanji uživa v družbi s knjigo. Dejala je, da si s knjigo krajša dolga potovanja ter da ji branje daje pomembne namige in jo vodi v razmišljanju.

Evropska komisarka za promet se je s predstavniki Slovenskih železnic, GZS, slovenskimi literati in naključnimi potniki zapeljala z vlakom iz Ljubljane v Postojno. Pred vstopom na vlak so predstavniki kampanje Slovenija bere evropski komisarki in direktorju SŽ-Potniškega prometa izročili simbolična potna lista, s katerima sta vstopila v Deželo knjig. Današnje srečanje in vožnja z vlakom je uvod v 22. Slovenske dneve knjig, ki bodo od 19. do 23. aprila.

Nazaj na vse novice