05.07.2017

Velika rast števila potnikov v mednarodnem železniškem prometu, največ v prometu z Madžarsko

Slovenske železnice - Potniški promet smo v prvi petih mesecih leta, od januarja do maja 2017, pripeljale za slabo četrtino (22,97 odstotkov) več potnikov kot v enakem lanskem obdobju. Za skoraj šest odstotkov (5,9 odstotkov) so se v tem obdobju, v primerjavi z lanskimi, povečali tudi prihodki. Rast mednarodnega potniškega prometa je rezultat intenzivnih dogovarjanj z mednarodnimi železnicami za konkurenčne in uporabnikom prijazne ponudbe ter povečanega sodelovanja s turističnimi agencijami v Sloveniji in tujini.

Največ, za kar 66,80 odstotkov se je povečal mednarodni promet iz Slovenije na Madžarsko, v obratni smeri pa za 58,44 odstotkov. Iz Slovenije na Hrvaško se je promet povečal za 21,26 odstotkov, v obratni smeri za 9,43 odstotkov. 
Z dodatno ponudbo hitrega avtobusa med Ljubljano in Trstom ter s povezavo na hitre vlake LaFrecce ponujajo Slovenske železnice hitre povezave tudi do Rima, Milana, Torina…se promet iz Slovenije v Italijo povečal za 3,51 odstotka. Iz Nemčije v Slovenijo je potovalo 30,38 odstotka več potnikov, iz Avstrije pa 18,19 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju.

Za 39,79 odstotkov se je povečalo število potnikov z vozovnicami Eurail. Ponudba Eurail je sicer namenjena za prebivalce držav Severne in Južne Amerike, Azije, Avstralije in Afrike, ki z vlaki potujejo po Evropi.

Nočna povezava z Budimpešto in uvedba ležalnika med Ljubljano in Beogradom

V poletnih mesecih, med 24. junijem in 26. avgustom, vozi prek Hodoša sezonski nočni vlak  na relaciji Budimpešta – Ljubljana – Koper/Reka in obratno. Poleg dnevnega vlaka med Ljubljano in Beogradom, vozi vsak dan med 24. junijem in 10. septembrom tudi nočni vlak. Novost je obnovljena ponudba vagona z ležišči ob ponedeljkih, sredah in petkih iz Ljubljane v Beograd ter ob torkih, četrtkih in nedeljah iz  Beograda v  Ljubljano. Več o ponudbi na http://www.slo-zeleznice.si/sl/potniki/tujina/madzarska

V evropska mesta in na Kvarner ter v Istro že od 9 evrov

S Slovenskimi železnicami se lahko ugodno, udobno, varno in brezskrbno pripeljete do številnih evropskih mest. Iz Ljubljane že od  9 evrov do Reke, Opatije, Zagreba in Budimpešte, do Dunaja ali Beograda že od 29 evrov, do Züricha že od 39 evrov.  Cenovno ugodne povezave so tudi do Kvarnerja in Istre že od  9 evrov do Reke, Opatije ter Pulja.

Priporočamo pravočasne rezervacije

Zaradi povečanega števila potovanja se potnikom zlasti v mednarodnem potniškem prometu priporoča pravočasni nakup vozovnic in rezervacijo sedeža oziroma ležišča. 

Vse podrobnejše informacije o voznih redih in ponudbi potovanj z vlaki lahko dobite: v Infocentrih na železniških postajah v Kopru, Ljubljani, Celju in Mariboru, na mednarodnih potniških blagajnah, po e-pošti Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.. in na spletni strani www.slo-zeleznice.si.