07.07.2017

Odprta prenovljena železniška postaja v Medvodah

V Medvodah je odprta prenovljena železniška postaja, postajno poslopje pa je predano v skrbništvo Javnemu zavodu Sotočje.

Gre za zgodovinski prvi primer, ko lokalna skupnost prevzema skrbništvo in upravljanje postajne stavbe. Slovesnost je potekala ob občinskem prazniku občine Medvode, ki letos mineva v znamenju 90-letnice rojstva njihovega rojaka Jakoba Aljaža.

Pomočnik direktorja SŽ-Potniški promet, Miloš Rovšnik, župan Medvod, Nejc Smole, in direktor zavoda Sotočje, Gorazd Renko, so ob odprtju podpisali tudi sporazum o sodelovanju, ki bo utemeljil usmerjeno sodelovanje pri razvoju turizma in javnega potniškega prometa v občini.

Medvoški župan je na slovesnosti povedal, da železniška postaja v Medvodah že kar nekaj let ni bila v ponos kraju, zato so poiskali modus operandi, da bi zadevo uredili. Pri tem so naleteli na velik posluh Slovenskih železnic. Občina je investirala v obnovo postajne stavbe, dogradnjo turističnoinformacijskega centra, novo kolesarnico in nekaj opreme okrog postaje.

Miloš Rovšnik je ob tem poudaril, da je to prva postaja, ki so jo v sodelovanju z lokalno skupnostjo namenili turizmu in da bodo temu zglednemu primeru sledile tudi postaje drugod po Sloveniji. Dodal je še, da so Slovenske železnice v prvih mesecih letošnjega leta prepeljale skoraj četrtino več potnikov v mednarodnem prometu v primerjavi z istim obdobjem lani, kar priča o razvoju in priložnostih, ki jih ponuja turizem. V Medvodah dnevno ustavi trideset vlakov.

V postajnem objektu bo odslej tudi novi turističnoinformacijski center, ki po novem prevzema prodajo vozovnic v notranjem prometu. Tu je možen tudi nakup vstopnic za koncerte in prireditve, spominkov, izposoja koles, postajo pa dopolnjuje tudi pokrita kolesarnica.
Primer dobre prakse je plod sodelovanja med Slovenskimi železnicami, občino Medvode in javnim zavodom Sotočje.

Nazaj na vse novice