Krompirjeve počitnice vabijo na potepe po evropskih mestih

Železna cesta vas lahko zapelje v številne kraje na kratek potep ali pa na nepozabna potovanja, kar je kot nalašč za popotniške duše.

Če izberete vlak, raznolika izbira cenovno ugodnih ponudb in popustov poskrbi, da bo v denarnici ostalo še kaj denarja za druge »užitke«. Pa še okolju prijazno boste odkrivali nepoznane kraje.

Z vlakom na potep v Zagreb

Od železniške postaje, do glavnega zagrebškega trga - Trga bana Jelačiča je prijeten sprehod mimo Trga kralja Tomislava, mimo palače Arheološkega muzeja, Hrvaške akademije znanosti in umetnosti, Moderne galerije do Zrinjevca,… oglejte si stolnico, največjo hrvaško sakralno zgradbo, sprehodite se skozi znamenita Kamnita vrata do Gornjega grada. Tu so cerkev sv. Marka, palača hrvaškega sabora ter Banski dvori, kjer so nekdaj prebivali hrvaški bani, danes pa je tu sedež vlade.

Zanimiv bo tudi ogled Zagrebškega živalskega vrta, ki se nahaja v več kot 200 let starem parku Maksimir, skoraj v centru mesta, zato je priljubljeno mesto za sprostitev in zabavo. V njem lahko obiskovalci vidijo veliko vrst živali - sesalcev, ptic, plazilcev, dvoživk, rib … s skoraj vseh celin.  Iz Ljubljane se do hrvaške prestolnice pripeljete že za 9 evrov.

Na izlet  v Trst

Gotovo je privlačen in zanimiv tudi Trst. Severnojadransko pristanišče, ki velja za prestolnico kave (najpomembnejše pristanišče za kavo v Evropi), lahko popotniku ali naključnemu gostu ponudi najboljšo od najboljših, kav kajpak. Samo čas si je treba vzeti. Po urejeni poti se lahko sprehodite do gradu Miramar, ki so ga zgradili na zahtevo Maksimilijana Habsburškega leta 1860. Z vlakom se iz Ljubljane do Trsta pripeljete že za 8 evrov.

V Avstrijo, na Hrvaško in v Srbijo s 70-odstotnim popustom

Z vlakom, na koncert, tekmo ali kar tako potujejo skupine mladih do 20 let iz Slovenije v Avstrijo, na Hrvaško in v Srbijo kar 70 odstotkov ceneje. Kot skupina se šteje, če skupaj potuje 6 oseb. Spremljevalec potuje brezplačno.  Seveda lahko po navedenem popustu potujete tudi do drugih mest v teh državah.

Prekrižarite Evropo s samo eno vozovnico

Za potovanja križem - kražem in počez po Evropi, je vozovnica InterRail gotovo najprimernejša. Gre za skupno ponudbo evropskih železnic in velja za potovanje v 30 državah - od skandinavskih držav na severu do vročih predelov juga Turčije in Grčije … tudi za potovanja s pomorskima družbama Attica Group in Minoan Lines, ki vozita na relaciji med Italijo in Grčijo. Z njo boste prihranili pri prenočitvah v hotelih, povezavah z ladjami, trajekti in avtobusi ter tudi ceneje obiskali nekatere muzeje.

Na potep po evropskih prestolnicah že od 15 evrov

Bi si radi med počitnicami ogledali evropske prestolnice po zares ugodnih cenah? Obiščite Budimpešto že za 15 evrov, Beograd, Dunaj, Zürich ali München od 29 evrov ali Frankfurt že od 49 evrov. Vendar pohitite, saj je število sedežev po tako nizkih cenah omejeno - izjema je le relacija Ljubljana-Budimpešta.  Več informacij najdete na - Slo-zeleznice.
*Opomba: vse navedene cene veljajo za enosmerna potovanja.

Vozovnice City Star International

Za izlete v evropska mesta lahko uporabite tudi City Star vozovnico. Ta omogoča povratna potovanja posameznikov iz Slovenije v Nemčijo, Avstrijo, na Češko in Slovaško, ter skupin do pet potnikov na Hrvaško in v Srbijo.

Vozovnice za potovanje iz Slovenije v Nemčijo, Avstrijo, na Češko ali Slovaško, se izdajajo za enosmerna in povratna potovanja v 1. in 2, razredu za posamezne potnike (odrasle in otroke od 6 -15 let starosti) ter pse. Cena povratnega potovanja je dvojna cena enosmernega potovanja.

Cene vozovnic so pavšalne - conske, višina je določena pavšalno ali po kilometrski coni, otrok od 6. do 15. leta starosti plača 50 odstotkov od cene za odraslo osebo, za psa se plača 50 odstotkov od cene 2. razreda za odraslo osebo, ne glede na razred potovanja odrasle osebe. Cena vozovnice je seštevek cen v prevozu sodelujočih železnic.

Za povratna potovanja skupin v Srbijo in na Hrvaško veljajo za skupine do 5 potnikov naslednji popusti:

prvi potnik plača polno ceno,
za potovanje v Srbijo imajo otroci od 6. do dopolnjenega 12. leta starosti 75 odstotkov popusta
za potovanje na Hrvaško imajo otroci v starosti do 6. let ter otroci v starosti od 6. do 15. let, ki potujejo v spremstvu staršev ali starih staršev, brezplačen prevoz. Vozovnice po ponudbi City Star za povratna potovanja v Srbijo in na Hrvaško veljajo en mesec, potovanja pa so dovoljena vse dni – brez časovnih omejitev.

Več informacij o voznih redih in ponudbah dobite še:
v Infocentrih Koper, Ljubljana, Celje in Maribor,
na potniških blagajnah,
na brezplačni telefonski številki: 080 81 11,
po e-pošti: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..