Na smučanje v tujino

Smuka v Schladmingu

Svetovno znano smučarsko središče Schladming leži ob glavni železniški progi Gradec–Leoben–Bischofshofen-Salzburg. Schladming vsako leto gosti smučarsko karavano svetovnega pokala v alpskem smučanju, znameniti »nočni slalom« in druge smučarske prireditve. Iz Maribora do Schladminga prispete v 4 urah s prestopanjem v Gradcu na vlak proti Salzburgu. Iz Ljubljane do smučišča je najhitrejša 5 ur dolga pot preko Jesenic s prestopanjem v Bischofshofnu. Na železniški postaji v Schladmingu vas avtobus v manj kot 10 minutah zapelje do spodnje postaje žičnice Hochwurzen ((na 1850 m) ali do spodnje postaje smučišča Planai (na 1894 m).

St. Anton am Arlberg in Langen am Arlberg 

Železniški postaji St. Anton am Arlberg in Landen am Arlberg ležita ob glavni železniški progi Salzburg–Innsbruck–Zürich in sta izhodišče za smučarske centre v okolici, kot so Stuben, Zürs, Lech, St. Christoph, Strengen, Flirsch, Pettneu in Schnann. Železniška postaja v St. Antonu se nahaja v neposredni bližini spodnje postaje žičnice, tako da z vlaka prestopite na gondolo in se povzpnete na smučarske terene, ki ležijo nad 2000 metri. Do St. Antona ali Langena vsak dan iz Ljubljane pelje dnevni vlak (prestopanje v Beljaku ali Salzburgu oz. Bischofshofnu) ali direktni nočni vlak. Iz St. Antona in Langena so vzpostavljene zelo dobre avtobusne povezave do smučarskih centrov v okolici.

V Kitzbuhel, eno najprestižnejših smučarskih središč 

Dom smučarskega prestiža s številnimi smučarskimi centri in drugimi športnimi tereni lahko obiščete tudi z vlakom. Iz Ljubljane se zapeljite do Beljaka ali Schwarzach St. Veita in nadaljujte do Kitzbuhela. Vsi Euro City in Inter City vlaki zaustavljajo tudi v bližini drugih znanih smučarskih centrov: St. Johann in Tirol, Kirchberg in Tirol ali Wörgl. V bližini železniške postaje Kitzbuhel je gondola, ki se povzpne na 2000 metrov visoki Kitzbuheler Horn, kjer je tudi znana proga za smuk.

Naužijte se smuke, kopanja in zabave v Bad Gasteinu 

Dolina Gastein s svojo ponudbo sodi v sam vrh avstrijskega zimskega turizma. Smučarske proge različnih zahtevnosti, termalni užitki in pestro nočno življenje so garancija za prijetne počitnice. Vsi Euro City in drugi mednarodni vlaki ustavljajo na železniških postajah Bad Gastein in Bad Hofgastein, ki ležita na progi Ljubljana–Salzburg. Neposredno ob železniški postaji Bad Gastein je spodnja postaja gondole, ki pelje na 2250 metrov visoki Stubnerkugel. Obe postaji imata odlične povezave do vseh okoliških smučarskih središč.

Zgodnji začetek smučarske sezone v Obertauernu 

Obertauren je prijetno smučarsko turistično mestece. Med vsemi avstrijskimi smučišči ima najzgodnejši začetek smučarske sezone, ki štarta konec novembra in traja do začetka maja. Do Obertauerna z vlakom iz Ljubljane preko Bischofshofna, kjer prestopite na vožnjo v smeri Gradca. Če potujete iz smeri Maribora do Gradca, lahko prestopite na vlake v smeri Leoben-Bischofshofen-Salzburg. Z železniške postaje Radstadt vas vlak v 25 minutah zapelje v center Obertauerna.

Avantura – zvečer na spalnik, zjutraj na smuko v Švico

Slalomska proga v švicarskem mondenem smučišču Wengen je Bojanu Križaju prinesla enega izmed večjih uspehov v karieri, spust po smukaški progi pa zahteva kar nekaj poguma in smučarskega znanja. 15 ur dolga vožnja z vlakom do Wengna je ena najbolj spektakularnih na svetu! Čudoviti razgledi na okolico, na Zürich, Bern in Interlaken ter prehod skozi živo skalo do najvišjega evropskega postajališča Jungfraujoch (3471 m) vas zapelje v svet smučarskega gorskega paradiža.

Garmisch-Partenkirchen – nemško smučišče za vse generacije 

Najvišje ležeče nemško smučišče Garmisch-Partenkirchen (2000 - 2830 m) je mondeno smučarsko središče, namenjeno družinam, rekreativnim in profesionalnim smučarjem in smučarskim skakalcem. 8 ur dolga pot z nočnim vlakom iz Slovenije poteka preko Münchna, kjer prestopite in nadaljujete pot do Garmischa.

Več informacij o voznih redih vlakov dobite:

  •  v Infocentrih Koper, Ljubljana, Celje in Maribor,
  •  na potniških blagajnah,
  •  na spletnih straneh www.slo-zeleznice.si,
  •  na brezplačni telefonski številki: 080 8111 ali
  •  po elektronski pošti Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..