Vlaki po Sloveniji

Po omrežju Slovenskih železnic vozijo različne vrste vlakov, ki jih najlažje prepoznate po oznakah v voznem redu.

Vlaki InterCity Slovenija (ICS) so sodobni klimatizirani vlaki z nagibno tehniko, večjo hitrostjo in udobjem, omogočajo pa tudi prevoz oseb na invalidskih vozičkih. V 1. razredu lahko potniki uporabljajo električne priključke. Na nekaterih postajah je tudi možnost brezplačnega parkiranja. Vlaki ICS vozijo na relaciji Ljubljana-Maribor-Ljubljana, v poletni sezoni pa ob sobotah, nedeljah in praznikih tudi na relaciji Maribor-Ljubljana-Koper in nazaj. Rezervacija sedeža je obvezna za vso relacijo in je že všteta v ceno vozovnice. Vlake ICS si lahko tudi ogledate.

Vlaki InterCity (IC) so kakovostni vlaki, ki vozijo na večjih razdaljah v notranjem in mednarodnem prometu in tako povezujejo večja mesta, gospodarska in turistična središča. Sestavljeni so iz udobnih vagonov, imajo krajši vozni čas in manj postankov. Večina jih ponuja tudi gostinske storitve. Za vlak IC je obvezno plačilo IC dodatka.

Vlaki EuroCity (EC) so visoko kakovostni mednarodni vlaki, ki vozijo na magistralnih progah v mednarodnem prometu in povezujejo pomembna gospodarska in turistična središča v Sloveniji in Evropi. Vozni čas vlakov EC je krajši, imajo manj postankov, večina ima klimatizirane vagone in ponudbo gostinskih storitev. Za vlake EC je treba plačati dodatek.

Mednarodni vlaki (MV) so kakovostni vlaki, ki vozijo v mednarodnem prometu. Imajo krajši vozni čas in manj postankov. Za potovanje z njimi je treba plačati MV dodatek v notranjem prometu.

Vlaki EuroNight (EN) so visokokakovostni nočni mednarodni vlaki. V njihovi sestavi so tudi spalniki in ležalniki Za potovanje v spalniku ali ležalniku je treba poleg vozovnice plačati še dodatek za posteljo ali ležišče, v notranjem prometu je za sedežni vagon obvezno plačilo dodatka, kot za vlake EC. Na nekaterih vlakih EN, ki vozijo po Evropi, veljajo posebne globalne cene z obvezno rezervacijo.

Regionalni (RG) in drugi potniški vlaki (LP oz LV) so vlaki, ki povezujejo slovenske kraje na krajših in daljših relacijah. Namenjeni so predvsem dnevnim prevozom v službo ali v šolo. Za potovanje z njimi ne plačate dodatka in vam ni treba rezervirati sedeža.

Vrsta vlaka je označena v voznem redu. Poseben dodatek plačajo potniki, ki kupijo vozovnice v vlaku namesto na postaji.

E-novice

Bodite obveščeni, prijavite se na e-novice Slovenskih železnic.


Načrtovanje poti

Načrtujte svojo pot s pomočjo Google Transit

Informacije in kontakti

Telefon: 01 29 13 332

Delovni čas: od 6. do 22. ure

E-pošta: potnik.info@slo-zeleznice.si


Mnenja uporabnikov

E-pošta: pritozbe.pohvale@slo-zeleznice.si

Brezplačni telefon: 080 19 10