Obisk doline zelenega zlata

Odpotujte z nami v dolino zelenega zlata, hmelja, oglejte si znamenitosti, kot so Rimska nekropola, kraška jama Pekel in še kaj drugega.

Zakaj v Spodnjo Savinjsko dolino?

Hmelj je simbol Spodnje Savinjske doline, po kateri je dolina dobila ime, in sicer Dolina zelenega zlata. Vabimo vas v Spodnjo Savinjsko dolino, v zanimivo občino Žalec, kjer vam bomo poleg ogleda naravnih znamenitosti ponudili odlično bivanje, spoznavanje kulturne in zgodovinske dediščine ter srečanje s prijaznimi gostitelji.

Program A

 • Z vlakom do Šempetra in nazaj, kjer vas bo pričakal turistični vodnik,
 • prevoz s turističnim vlakcem Doberdančkom po Šempetru,
 • ogled Rimske nekropole,
 • ogled kraške jame Pekel,
 • kosilo (po dogovoru),
 • ogled Žalca,
 • ogled Novega Celja, kjer bo možen ogled dvorca z obnovljeno kapelico, cerkve Sv. Nikolaja ter rojstne hiše skladatelja Rista Savina. Na ogled se vam bodo ponujali Savinova spominska soba, likovni salon, Galerija Doreta Klemenčiča,
 • ogled cerkve Matere Božje v Petrovčah (ene izmed Marijinih bazilik na Slovenskem).

Opis programa

Z vlakom do Šempetra v Savinjski dolini.

Ob prihodu vas bo na železniški postaji Šempeter pričakal turistični vlakec Doberdanček s turističnim vodnikom. Vlakec, ki sprejme največ 40 potnikov, vas bo popeljal skozi Šempeter na ogled Rimske nekropole. Prvi postanek bo v Antičnem parku, kjer so na ogled lepo ohranjene grobnice Rimljanov. Tako boste spoznali njihov način življenja in dela.

Po ogledu parka sledi vožnja do kraške jame Pekel. V jami, ki je sestavni del naravnega spomenika Ponikovski kras, je poleg drugih kraških značilnosti tudi najvišji podzemni slap v Sloveniji. Glede na to, da je v jami stalna temperatura 10 ºC, priporočamo primerno obleko in obutev.

Kosilo po dogovoru.

Po kosilu vas bo vlakec popeljal v središče Žalca, kjer se boste sprehodili po mestu, si ogledali ostanke obrambnega stolpa (turška arhitektura), cerkev Sv. Nikolaja ter rojstno hišo skladatelja Rista Savina. Na ogled se vam bodo ponujali Savinova spominska soba, likovni salon, Galerija Doreta Klemenčiča – Maj in razstavno-prodajna galerija Oskarja Kogoja.

Pot boste nadaljevali v Novo Celje, kjer si bo mogoče ogledati dvorec z obnovljeno kapelico. Za konec pa še ogled cerkve Matere Božje v Petrovčah, ki je ena izmed Marijinih bazilik na Slovenskem.

Odhod z železniške postaje Petrovče.

Trajanje programa

Program traja 5 ur.

Cenik

Cena je odvisna od izbranega programa ter razdalje od začetne železniške postaje do Šempetra.

  

V ceno so všteti:

Program A:
prevoz z vlakom od začetne železniške postaje do Šempetra,
vsebina izbranega programa,
strokovno vodenje ogledov.

Doplačila:

kosilo po naročilu.

Število oseb:

Najmanj 20.

Ciljne skupine:

Skupine iz vrtcev, osnovnih ali srednjih šol, društva upokojencev.

Termini:

Vse leto ob ponedeljkih, torkih, sredah, četrtkih, sobotah in nedeljah.

Veljavnost na vlakih:

Velja za potovanje v 2. razredu vseh vlakov, razen vlakov Inter City Slovenija (ICS).

Prijava in plačilo:

Prijavite se vsaj 5 dni pred potovanjem, skupine nad 50 oseb pa najmanj 8 dni pred potovanjem.
Prijava in plačilo izleta pri potniški blagajni začetne železniške postaje ali pri naših prodajnih predstavnikih v Ljubljani, Mariboru in Celju.

Program B: Izlet s kolesi po Savinjski dolini

 • Z vlakom do Žalca in nazaj,
 • potepanje s kolesi po Savinjski dolini (v lastni režiji),
 • kosilo (po dogovoru).

Opis programa

Spodnja Savinjska dolina je prepletena s sedemnajstimi kolesarskimi potmi. Dobro označene in vzdrževane poti so pravi raj za kolesarske navdušence, saj vodijo mimo večine turističnih točk Spodnje Savinjske doline.

Z vlakom se peljete do Žalca, od koder nadaljujete potepanje s kolesi po Savinjski dolini v lastni režiji.

Za prevoz od začetne postaje do Žalca je z nekaterimi vlaki mogoče prepeljati kolo, vendar se je treba o tem prej dogovoriti. Izlet je primeren za posameznike, družine in organizirane skupine. Za potovanja večjih skupin priporočamo najavo.

Na železniški postaji Žalec so na razpolago kolesarske zgibanke S kolesom po Spodnji Savinjski dolini, v katerih so prikazane vse zanimive kolesarske poti. Poti so povezane med sabo in potekajo po lokalnih in stranskih cestah.

Nato se boste lahko okrepčali s kosilom v hotelu Žalec.