Do Polzele z vlakom in nato na 36. pohod Zdravju naproti

Planinsko društvo Polzela 21. januarja vabi na pohod Zdravju naproti na Goro Oljko oziroma po starem na Križno goro. Lepotici radi pravijo tudi savinjska Šmarna gora. Pohod se bo začel pri železniški postaji na Polzeli, kamor bo ob 8.52 pripeljal posebni (izredni) vlak iz Celja (odhod 8.30). Pot bo vodila preko Vinskega vrha mimo Vimperka (448) in Grofturna ter Juga, po romarski poti na vrh Gore Oljke. Na vrhu pri planinskem domu prejme vsak udeleženec trdo kuhano jajce v počastitev praznika Sv. Neže (ki kuram rit odveže). Podelili bodo tudi pisno priznanje za 10-, 20- in 30-kratno udeležbo na pohodu.

Gora Oljka (734 m) je kraški osamelec, ki se dviga nad nasadi hmelja v Spodnji Savinjski dolini. Dobro vidna je z avtoceste med Vranskim in Celjem, pritegne pa več pogledov kakor marsikatera višja vzpetina v okolici. Je lepa razgledna točka, dostopna tudi z avtomobilom. Na vrhu stoji cerkev sv. Križa, ki je mogočna baročna cerkev z dvema zvonikoma, zgrajena v 18. stoletju.

Več o vsakoletnem pohodu najdete na spletni strani Planinskega društva Polzela.

Pohod bo predvidoma trajal od 4 do 5 ur, pohodniki se bodo v dolino (Šmartno ob Paki) spustili po markirani poti. Z novimi pohodniškimi vtisi in prijateljstvi pa se bodo vrnili domov...
Pohodniki se s pohoda vračajo z rednimi vlaki - več o voznem redu vlakov najdete na povezavi www.slo-zeleznice.si.